Až 90 % kontrolovaných denných stacionárov nesplnilo zákonné podmienky

NETKY.SK • 10 Júl 2017, 12:34 • 2 min
Až 90 % kontrolovaných denných stacionárov nesplnilo zákonné podmienky

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) preverilo denné stacionáre, prevažne na východnom Slovensku. Rezort vykonal 135 návštev v denných stacionároch, z toho 14 opakovaných.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v pondelok na stretnutí s novinármi štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš. Monitoring dodržiavania zmluvných podmienok denných stacionárov sa uskutočnil 29. mája až 2. júna tohto roka a 27. júna až 29. júna tohto roka. Rezort sa zameral na Prešovský a Košický kraj.

Ako priblížil Ondruš, až 90 % kontrolovaných zariadení nespĺňalo zákonom dané podmienky. "Najčastejšie denné stacionáre nespĺňajú priestorové, hygienické a personálne štandardy. Treba povedať, že drvivá väčšina denných stacionárov napríklad nespĺňa podmienku bezbariérovosti. Čo špeciálne pri denných stacionároch považujeme za vážny problém, pretože sú to zariadenia, ktoré sú určené pre osoby odkázané na pomoc iných ľudí, to znamená, že sa u nich predpokladá aj obmedzená pohybová schopnosť, a preto bezbariérovosť je jedna zo zásadných podmienok pri poskytovaní služieb v dennom stacionári," vysvetlil Ondruš.

Ministerstvo má tiež podozrenia zo subvenčných podvodov v spomínaných zariadeniach. "Máme konkrétne prípady, kedy naši pracovníci opakovane navštívili denný stacionár a zistili, že človek, ktorý počas ich prvej návštevy nebol v dennom stacionári, o mesiac neskôr bol vykázaný ako prítomný presne v ten istý deň," ozrejmil Ondruš. Veľmi vážne zistenia zaznamenal rezort práce aj v prípade poskytovania stravy. "Mnohé denné stacionáre neposkytujú stravu, alebo ju dokonca dovážajú ľuďom domov, čím sa preukazuje, že tí ľudia denný stacionár vôbec nenavštevujú," vysvetlil štátny tajomník.

Problémom je podľa Ondruša tiež to, že denné stacionáre neposkytujú sociálne poradenstvo. "Často sa to nedá preukázať ani individuálnymi plánmi rozvoja osobnosti, ktoré sú povinné denné stacionáre vypracovať v spolupráci s každým klientom a pre každého jedného klienta. Často tie denné stacionáre sú v podstate iba akousi náhradou klubov dôchodcov," konštatoval Ondruš. Spomínané zistenia sa najčastejšie dotýkajú denných stacionárov, kde sú umiestnení starší ľudia. "Zdá sa, že tam, kde majú umiestnených ľudí, ktorí sú zdravotne postihnutí, napríklad zdravotne postihnuté deti, tak tam k takýmto veciam nedochádza," dodal štátny tajomník.

V niektorých prípadoch je podľa Ondruša možné, že denné stacionáre nespĺňajú podmienky pre sprísnenie hygienických a priestorových podmienok od októbra minulého roka. "V niektorých prípadoch je ale evidentné, že ich nemohli spĺňať ani podľa starej vyhlášky. A ja, samozrejme, oslovím Úrad verejného zdravotníctva a budeme ich žiadať, aby vykonali kontroly aspoň na základe podnetov," avizoval štátny tajomník.

Rezort práce chce vypovedať zmluvy zariadeniam, pri ktorých boli odhalené závažné porušenia. "Samozrejme, budeme žiadať aj vrátenie finančných prostriedkov. Dokonca v niektorých prípadoch, napríklad týkajúcich sa falšovania dochádzky, podáme aj podnety na prokuratúru pre podozrenia zo subvenčného podvodu," uzavrel Ondruš.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies