Až 88 % Slovákov si myslí, že ich kríza negatívne ovplyvnila

NETKY.SK • 18 September 2013, 18:25 • 2 min
Až 88 % Slovákov si myslí, že ich kríza negatívne ovplyvnila

BRATISLAVA - Až 88 % Slovákov uvádza, že ekonomická kríza negatívne ovplyvnila ich osobnú finančnú situáciu. Je to o päť percentuálnych bodov viac ako vlani a až o 20 bodov viac ako v roku 2010. Uviedla to analytička Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Oľga Gyárfášová pri stredajšom predstavení výsledkov prieskumu Transatlantické trendy, ktorý sa uskutočnil v 11 krajinách EÚ, v USA a Turecku.

slovakia

left justify in out

Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že na Slovensku vidí až 62 % ľudí pozitívne účinky členstva v EÚ na národnú ekonomiku, pričom priemer krajín EÚ je len 57 %. Na Slovensku vníma 59 % opýtaných priaznivé dopady eura, čo je najviac spomedzi skúmaných krajín eurozóny.

Podľa zverejnených štatistík až 88 % ľudí na Slovensku je presvedčených, že náš ekonomický systém nie je spravodlivý a profitujú z neho len niektorí. Podobné výsledky boli zaznamenané v Taliansku a Španielsku, v ostatných európskych krajinách je pocit nespravodlivosti menej rozšírený.

Podľa výsledkov prieskumu, 53 % ľudí na Slovensku schvaľuje spôsob, akým ekonomickú krízu rieši EÚ. Viac ako 40 % oslovených Slovákov schvaľuje spôsob, akým rieši krízu nemecká kacelárka Angela Merkelová, kým ekonomickú politiku slovenskej vlády schvaľuje iba 34 % oslovených.

Projekt Transatlantické trendy od roku 2002 skúma názory obyvateľov USA, Turecka a krajín EÚ na aktuálne otázky svetovej politiky, ekonomiky a bezpečnosti. V roku 2013 sa výskum uskutočnil v 11 krajinách EÚ, USA a Turecku. Prieskum realizovala agentúra TNS Opinion v júni 2013, keď v každej krajine bolo náhodným výberom oslovených približne 1000 respondentov vo veku nad 18 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies