Až 88 % Slovákov nevymenuje povinnú výbavu v aute

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 12:39 • 2 min
Až 88 % Slovákov nevymenuje povinnú výbavu v aute

BRATISLAVA - Až 88 % Slovákov nevymenuje povinnú výbavu v aute, ale s obľubou si vozia rôzne talizmany. Znamená to, že znalosť Slovákov v tomto smere je nedostatočná. Ukázal to prieskum agentúry STEM/MARK.

slovakia

left justify in out

Kompletne všetky súčasti povinnej výbavy nevymenuje uvedené percento respondentov a ak si už spomenú aspoň na niečo, je to najmä lekárnička. Zdravie je na prvom mieste. Dôležitú úlohu však hrajú aj predmety prispievajúce ku komfortu jazdy, ktoré sa objavujú u väčšiny slovenských vozidiel a tvoria akúsi "nepovinnú výbavu". Patria sem slnečné okuliare, vlhčené obrúsky, nápoj, žuvačky a pod. Menej ako desatina opýtaných tiež vozí rôzne talizmany bez akejkoľvek praktickej funkcie.

 

Auto sa pre mnohých stáva takmer druhým domovom a chcú sa v ňom cítiť čo najlepšie. Nad rámec zákonom danej výbavy, ktorú štandardne vozia, sú teda rôzne predmety neddeliteľnou súčasťou ich vozidla. Tá síce na rozdiel od povinnej nezachráni život ani neopraví defekt na aute, vie ale osviežiť a výrazne spríjemniť krátke aj dlhé cesty. V priehradkách takmer 75 % respondentov nechýbajú slnečné okuliare, polovica nedá dopustiť na vlhčené vreckovky a 48 % vodičov myslí aj na vhodnú náhradnú obuv nielen pre svoje vozidlo, ale aj pre seba, aby sa im pohodlne riadilo. Približne 18 % má po ruke vždy niečo malé na jedenie alebo žuvanie, čím zaháňajú aj prípadnú únavu. Pre 40 % opýtaných je potom nutnosťou nápoj.

 

Otázka povinnej či nepovinnej výbavy je aktuálnejšia s nadchádzajúcim obdobím dovoleniek. Hoci kompletnú povinnú výbavu vedelo vymenovať len 12 % Slovákov, viac ako polovica respondentov sa informuje o povinnostiach na cestách v destinácii dovolenky. Podľa zrealizovaného prieskumu vyšlo najavo, že až 58 % respondentov, ktorí cestujú autom, si pred cestou do zahraničia vždy zodpovedne overujú, aká je v danej krajine povinná výbava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona