Až 82 % Slovákov nevie zvoliť najbezpečnejšie bankové heslo

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 13:45 • 2 min
Až 82 % Slovákov nevie zvoliť najbezpečnejšie bankové heslo

BRATISLAVA - Osem z desiatich ľudí nevie, ako má vyzerať naozaj dobré heslo. Skoro tretina ľudí bez problémov požičia platobnú kartu.

slovakia

left justify in out

Toto sú niektoré z najčastejších chýb, ktoré robia ľudia pri správe svojich peňazí. Odhalil to prvý online kvíz s názvom Test e-Sebaobrany, ktorý od mája do júna tohto roka uskutočnila Sberbank Slovensko. Zúčastnilo sa ho 1176 respondentov.
     

V období letných dovoleniek v zahraničí môžu byť občania vystavení väčším rizikám, že ich podvodníci oberú o peniaze a ani o tom nemusia vedieť. A to aj vďaka chybám, ktoré robia pri správe svojich peňazí. Kvíz banky totiž ukázal, že 82 % respondentov nevie zvoliť najbezpečnejšie heslo. Najhoršie dopadli v tejto otázke respondenti vo veku od 25 do 34 rokov. Naopak najmenší problém s bezpečnosťou hesla majú ľudia vo veku 45 až 60 rokov.
     

V dnešnej dobe ľudia čoraz častejšie využívajú aj mobilné aplikácie. Ukázalo sa, že 53 % respondentov považuje sťahovanú mobilnú aplikáciu za bezpečnú, ak je z oficiálneho obchodu. "Odporúčame ľuďom, aby si sťahovali aplikácie z oficiálnych obchodov, lebo sú naozaj bezpečnejšie," skonštatoval analytik spoločnosti Eset Róbert Lipovský.
     

Banka sa v kvíze zamerala aj na metódy, ktorými podvodníci vedia "vybieliť" účty klientov. "Dobrá správa je, že len 32 % ľudí nevie, čo je skimming ako forma krádeže peňazí," priblížil expert Sberbank Slovensko na správanie sa klientov Filip Vítek.  Zároveň upozornil, že ľudia by si mali dať pozor na podvodné praktiky zlodejov najmä počas dovoleniek v zahraničí. "Skimming ako krádež údajov na nejakom čítacom zariadení, či už je to bankomat alebo POS terminál, je práve najnebezpečnejší na miestach, kam človek nechodí pravidelne, pretože nepozná ako miesto štandardne vyzerá," upozornil Vítek.
     

Kvíz tiež ukázal, že 28 % ľudí požičiava platobnú kartu blízkym, či známym. V tejto otázke najhoršie skončili respondenti vo veku 15 až 24 rokov. "Treba si dávať pozor na to, že keď odovzdávame platobnú kartu niekomu inému, tak môže s ňou narábať iným spôsobom, ako sme zvyknutí," podotkol Vítek.
     

Ľudia robia chyby aj pri používaní hesiel. Z kvízu vyplýva, že 22 % ľudí používa jedno heslo pre viacero služieb, alebo používajú pri prihlasovaní do internetbankingu to isté heslo, ktoré im zaslala banka. "Je to veľmi zlý nápad, lebo akonáhle bude kompromitovaná iba jedna z týchto služieb, tak útočník získa prístup ku všetkým ostatným," podotkol Lipovský.
     

Podľa Víteka je však dobrou správou to, že až 98 % Slovákov vie, čo je bezkontaktná platobná karta, 98 % ľudí vie, čo robiť, ak dostanú podozrivý e-mail a 97 % ľudí vie, že banky nežiadajú od klientov dôverné informácie cez e-mail.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona