Až 77 percent Slovákov si myslí, že očkovanie je jedinou cestou, ako skoncovať s pandémiou. Súdnictvo či vláda v prieskume úplne pohoreli

NETKY.SK • 30 Apríl 2021, 15:09 • 2 min
Až 77 percent Slovákov si myslí, že očkovanie je jedinou cestou, ako skoncovať s pandémiou. Súdnictvo či vláda v prieskume úplne pohoreli

BRATISLAVA - S tvrdením, že vakcíny sú jediným spôsobom ukončenia pandémie súhlasí na Slovensku 69 percent opýtaných.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Eurobarometer, ktorý sa na Slovensku robil v období od 12. februára do 5. marca tohto roku. Rovnaké tvrdenie podporuje v rámci priemeru Európskej únie 70 percent respondentov.

 

Iba 16 percent opýtaných očkovanie úplne odmieta
Podľa prieskumu si zároveň 77 percent respondentov myslí, že Európska únia (EÚ) je kľúčová pri zabezpečovaní vakcín (EÚ 69 percent). Na druhej strane podľa prieskumu si 71 percent opýtaných myslí, že vakcíny môžu mať vedľajšie účinky (EÚ 67 percent) a 68 percent je presvedčených, že sa vyvíjajú, testujú a schvaľujú príliš rýchlo (EÚ 52 percent).

Pokiaľ ide o očkovanie, ochotu dať sa zaočkovať čo najskôr vyjadrilo 38 percent Slovákov (EÚ 45 percent). Ďalších 22 percent vyjadrilo zámer dať sa očkovať v priebehu roku 2021 (EÚ 20 percent).

 

Neskôr sa chce dať zaočkovať podľa prieskumu 22 percent opýtaných (EÚ 21 percent) a 16 percent respondentov sa vyjadrilo, že sa nechcú očkovať vôbec (EÚ 12 percent).

 

Polícii SR nedôveruje až 53 % respondentov
Prieskum zisťoval aj postoje respondentov voči Európskej únii a jej inštitúciám. Podľa výsledkov dôveruje Únii 50 percent opýtaných, pričom opačný názor má 44 percent.

 

Európskej komisii podľa prieskumu vyjadrilo dôveru 50 percent Slovákov a nedôveruje jej 40 percent. Pokiaľ ide o Európsky parlament, dôvera je na úrovni 48 percent a nedôvera má hodnotu 44 percent.

 

Čo sa týka vnímania EÚ, Slováci ju najčastejšie reflektujú prostredníctvom voľného pohybu osôb, tovarov a služieb. Prieskum tiež ukázal, že najväčšiu dôveru Slovákov si získala armáda. 

 

Konkrétne sa dôvera v armádu pohybuje na úrovni 65 percent a nedôvera na úrovni 33 percent respondentov. Polícii dôveruje 45 percent a nedôveruje 53 percent respondentov.

 

Slovenské súdnictvo v prieskume pohorelo

V slovenské súdnictvo verí iba 28 percent respondentov, pričom jej nedôveruje až  69 percent opýtaných. V prípade vlády SR sa dôvera pohybuje na úrovni 24 a nedôvera na úrovni 74 percent. Národnej rade SR podľa Eurobarometra dôveruje 23 percent respondentov a nedôveruje 75 percent respondentov.

Prieskum sa zameriaval aj na aktuálne problémy, ktoré respondenti zo Slovenska vnímajú. V rámci ich odpovedí bolo najčastejšie spomenuté zdravie (59 percent), nasledovala ekonomická situácia (39 percent), ceny a náklady na život (30 percent) a nezamestnanosť (17 percent).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies