Až 54 percent absolventov vysokých škôl by si vybralo inú školu

NETKY.SK • 29 Január 2015, 16:04 • 2 min
Až 54 percent absolventov vysokých škôl by si vybralo inú školu

BRATISLAVA - Približne 78 % absolventov vysokých škôl si v priebehu šiestich rokov nájde zamestnanie.

slovakia

left justify in out

Deväť percent pokračuje ďalej v štúdiu a rovnakému počtu sa nepodarilo za toto obdobie zamestnať. Štyri percentá čerpajú materskú dovolenku a podobne. Uviedla to dnes na konferencii Trh práce, ktorá sa konala v Bratislave, generálna riaditeľka spoločnosti Profesia Eva Molnárová.
     

Údaje vyplývajú z viac ako 15.000 vyplnených dotazníkov. Z uvedeného počtu si v priebehu šiestich rokov našlo prácu v odbore, ktorý vyštudovali, 54 % absolventov, pričom rovnaký počet absolventov by si vybralo inú vysokú školu.
     

Rozdielne je, ako uviedla Molnárová, aj finančné ohodnotenie. Kým 43 % zarába menej ako je priemerná mzda, 14 % zarába viac ako 1200 eur. Dobre platené sú najmä pozície v IT oblasti, telekomunikáciách. Najväčšie problémy pri uplatnení vo vyštudovanom odbore a zároveň aj s nižším finančným ohodnotením majú absolventi niektorých humanitných odvetí, ako je napríklad sociálna práca a pod. 
     

Trh práce sa podľa Molnárovej vyvíjal priaznivo, najmä od 2. polroka minulého roka a sú všetky predpoklady, aby priaznivý vývoj pokračoval aj v najbližších mesiacoch tohto roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona