Až 500 ton chemických zbraní môžu zo Sýrie vyviezť dánske a nórske lode

NETKY.SK • 14 December 2013, 18:59 • 2 min
Až 500 ton chemických zbraní môžu zo Sýrie vyviezť dánske a nórske lode

NIKÓZIA - Dánske a nórske lode môžu bezpečne zo Sýrie vyviezť až 500 ton najnebezpečnejších chemických zbraní, uviedol dnes dánsky chemický expert Björn Schmidt.

slovakia

left justify in out

Podľa Schmidta uzavreté nádoby naplnené zlúčeninami chemických látok, ktorých zmiešaním vzniká jedovatý sarin a plyn VX, možno prepraviť naložené na opačných koncoch dvoch nákladných lodí.

Schmidt dodal, že presné množstvo chemických látok, ktoré treba vyviezť zo Sýrie, je neznáme. Henrik Holck Rasmussen, kapitán dánskej fregaty Esbern Snare však uviedol, že dve nákladné lode môžu vyplávať do Sýrie toľkokrát, koľkokrát to bude potrebné, aby odtiaľ vyviezli všetky chemické zbrane.

Nákladné lode bude sprevádzať dánska vojnová loď a nórska fregata. Obe kotvia na Cypre spolu s jednou nákladnou loďou. Druhá zatiaľ k ostrovu nepriplávala. 

Sýrsky prezident Bašár Asad súhlasil, že sa pridá k celosvetovému zákazu chemických zbraní, keď Washington pohrozil leteckými útokmi voči jeho režimu v odvete za augustový chemický útok na jednom z damaských predmestí. Inšpektori Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) už skontrolovali Sýriou deklarovaných 1300 ton sarinu, horčičného plynu a ďalších materiálov. V polovici novembra organizácia rozhodla, že väčšinu smrtiaceho materiálu vyvezú do zahraničia do konca tohto roka a zničená bude do polovice roka 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona