Až 42 percent Rusov sa bojí 3. svetovej vojny, ak USA dodajú zbrane Ukrajine

NETKY.SK • 25 Február 2015, 12:11 • 2 min
Až 42 percent Rusov sa bojí 3. svetovej vojny, ak USA dodajú zbrane Ukrajine

MOSKVA - Až 42 percent Rusov sa obáva, že ak by Spojené štáty vyzbrojovali ukrajinskú armádu, mohlo by to viesť k tretej svetovej vojne.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu, ktoré dnes zverejnilo Celoruské centrum na prieskum verejnej mienky (VCIOM) a citovala z neho agentúra TASS. Podľa VCIOM sa 18 percent opýtaných Rusov domnieva, že dodávky amerických zbraní ukrajinskej armáde povedú k predĺženiu občianskej vojny a zvýšeniu počtu obetí. Podľa tretiny opýtaných hlavným motívom dodávok zbraní na Ukrajinu môže pre USA byť ich snaha rozpútať vojenské aktivity.

 

Každý štvrtý účastník prieskumu (23 percent) je presvedčený, že v prípade dodávok amerických zbraní na Ukrajinu by Rusko nemalo podnikať nijaké kroky. Tí z opýtaných, ktorí podporujú nejakú reakciu zo strany Moskvy, najčastejšie hovorili o "nevyhnutnosti poskytnúť pomoc povstalcom z Donbasu".

Ukrajinské vedenie opakovane vyzýva Západ, aby ukrajinskej armáde poskytol zbrane, nech môže účinnejšie čeliť agresii protivníka, ktorému - podľa presvedčenia Kyjeva - Rusko dodáva zbrane, muníciu i vyškolených špecialistov a radových vojakov. Rusko tieto obvinenia od začiatku konfliktu na východe Ukrajiny striktne odmieta. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov tento týždeň varoval, že dodávky amerických zbraní Kyjevu vytvoria na juhovýchode Ukrajiny "výbušnú situáciu" a upozornil, že Rusko nemôže nereagovať na podobné kroky. "Ľudia môžu konať nezodpovedne, ale tento nerozumný prístup musí mať hranicu," uviedol Riabkov.

 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin koncom minulého týždňa vyhlásil, že ukrajinská armáda potrebuje systémy protitankovej obrany, dopravné prostriedky a vysielačky. Na Západe sa stále vedie diskusia o dodávkach zbraní pre ukrajinskú armádu. Väčšina štátnikov zo západnej Európy sa zatiaľ k tejto alternatívne vyjadruje negatívne. Rovnakého názoru je aj Biely dom, aj keď skupina republikánskych senátorov v polovici februára predložila do Kongresu návrh zákona, ktorý by prezidentovi USA dal právo dodať zbrane na Ukrajinu, pripomenula agentúra TASS.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies