Až 19 detí denne zomrie alebo sa zraní na následky streľby v USA

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 16:29 • 2 min
Až 19 detí denne zomrie alebo sa zraní na následky streľby v USA

CHICAGO - V Spojených štátoch amerických následkom streľby každý deň zomrie alebo sa zraní 19 detí. Informáciu priniesla nová štúdia americkej vlády. Najviac rizikovými skupinami sú chlapci, tínedžeri a Afroameričania. Analýza vychádzajúca z dát zozbieraných v rokoch 2002 - 2014 je považovaná za najrozsiahlejšiu štúdiu o tejto problematike.

slovakia

left justify in out

Potvrdzuje pritom predchádzajúce informácie a zároveň vysvetľuje prečo odborníci vnímajú násilie páchané strelnými zbraňami ako krízu verejného zdravia. Správa z centier pre kontrolu a prevenciu chorôb vychádza z informácií o úmrtiach a údajov z pohotovostí o mladistvých vo veku do 17 rokov. Streľba si ročne vyžiada takmer 1300 mŕtvych a 6600 zranených detí, pričom väčšina týchto činov bola úmyselná.

Úmrtia bývajú zväčša následkom vrážd alebo samovrážd, zatiaľ čo útoky spôsobili väčšinu zranení. Ročne na následky strelných poranení zomrú dve deti zo 100 000, u Afroameričanov je tento počet dvojnásobný. Strelné poranenia bez fatálnych následkov utrpí ročne osem detí zo 100 000.

Väčšinu neúmyselných zabití zapríčinilo hranie sa so zbraňou a nechcené potiahnutie spúšte. Medzi staršími deťmi sú v týchto prípadoch obeťami najmä okolostojaci, zatiaľ čo vo vekovej skupine do 10 rokov sa až 40 percent detí zastrelí vlastným nedopatrením.

"Výskum verejného zdravia je základným krokom k pochopeniu problému a hľadaniu vedeckých riešení na jeho odstránenie," vyjadrila sa vedúca výskumu Katherine Fowler. Časopis, ktorý výskum zverejnil, zároveň upozornil, že je dôležité, aby lekári hovorili o bezpečnom uchovávaní strelných zbraní s rodičmi, ktorí ich majú v domácnostiach.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies