Ayrault: Británia mimo EÚ nebude mať automatický prístup k jednotnému trhu

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 14:03 • 2 min
Ayrault: Británia mimo EÚ nebude mať automatický prístup k jednotnému trhu

BRUSEL - Británia sa musí rozhodnúť, kto ju bude zastupovať na rokovaniach o jej odchode z Európskej únie. Pre agentúru Reuters to dnes uviedol šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault.

slovakia

left justify in out

Ayrault zdôraznil, že Británia po odchode z únie nebude mať "automatický" prístup k jednotnému trhu EÚ, ako je to v prípade Švajčiarska, ak do tejto dohody nebude zahrnutý voľný pohyb kapitálu, pracovnej sily, tovarov a služieb. Ide o štyri základné slobody, na ktorých je postavené fungovanie EÚ.

 

"Je ale viac ako zrejmé, že Spojené kráľovstvo musí najskôr rozhodnúť, kto ho bude zastupovať, aby sme my mohli začať pracovať na tomto programe a stanoviť časový harmonogram," povedal Ayrault ku téme rokovaní medzi Londýnom a Bruselom, ktoré nastanú po aktivácii článku 50. Lisabonskej zmluvy.

 

Britský premiér David Cameron po referende znamenajúcom brexit uviedol, že zo svojej funkcie do troch mesiacov odstúpi, dovtedy ale odmieta aktivovať článok 50. Lisabonskej zmluvy.

Lídri EÚ naopak žiadajú britskú stranu, aby čo najrýchlejšie začala rokovania o vystúpení, ktoré sa budú týkať aj takej dôležitej témy, akou je prístup Británie na jednotný trh EÚ.

Bývalý londýnsky primátor a líder kampane za odchod z EÚ Boris Johnson sa snaží Britov upokojiť slovami, že ich krajina bude mať prístup na jednotný trh EÚ aj bez dohody s Bruselom o rešpektovaní voľného pohybu. Tak ako to má dohodnuté Švajčiarsko.

 

"Existujú krajiny, ktoré majú prístup k jednotnému trhu bez voľného pohybu osôb. To je prípad Švajčiarska. Ale to nie je automatická záležitosť. Treba predtým veľa tém prediskutovať, v prvom rade však musíme vedieť, čo presne chce Británia", upozornil Ayrault.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies