Avramopulos: Rakúske kvóty na žiadosti o azyl sú protiprávne

NETKY.SK • 18 Február 2016, 17:17 • 2 min
Avramopulos: Rakúske kvóty na žiadosti o azyl sú protiprávne

BRUSEL - Rozhodnutie Rakúska zaviesť denné limity na prijímanie žiadostí o azyl je "nekompatibilné" s medzinárodným právom a nezlučiteľné s povinnosťami Rakúska. Tvrdí to komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

slovakia

left justify in out

"Rakúsko má zákonnú povinnosť prijať akúkoľvek žiadosť o azyl, ktorá je podaná na jeho území alebo na jeho hraniciach," napísal eurokomisár v liste adresovanom rakúskej ministerke vnútra Johanne Miklovej-Leitnerovej a vyzval na prehodnotenie tohto rozhodnutia. Dokument majú k dispozícií svetové agentúry.


Takáto politika je podľa neho "jednoducho nezlučiteľná so záväzkami Rakúska" vyplývajúcimi z európskeho a medzinárodného práva. Avramopulos sa okrem iného odvolal na ženevské konvencie a na Európsku konvenciu o ľudských právach.


Eurokomisár ďalej vyjadril znepokojenie v súvislosti s novými pravidlami, ktoré sa budú vzťahovať na migrantov prechádzajúcich cez Rakúsko do Nemecka.
Rakúsko v stredu oznámilo, že od piatka výrazne obmedzí pohyb migrantov cez svoje južné hranice. Denne bude tadiaľ vpúšťať už len 80 osôb, ktoré plánujú požiadať o azyl na jeho území; momentálne ich púšťa viac než dvakrát toľko.


Okrem týchto osôb bude Rakúsko na svoje územie vpúšťať ďalších maximálne 3200 migrantov mieriacich do susedného Nemecka. Kvóta 80 žiadostí bude platiť iba na hraniciach, utečenci, ktorí sú už v Rakúsku, budú môcť žiadosti o azyl podávať naďalej.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies