Avizovaný nedostatok masla je príliš zdramatizovaný, situácia v skutočnosti nie je taká zlá

NETKY.SK • 7 September 2017, 14:19 • 2 min
Avizovaný nedostatok masla je príliš zdramatizovaný, situácia v skutočnosti nie je taká zlá

BRATISLAVA - V Európe má hroziť pred Vianocami nedostatok masla a mliečnych produktov, preto ich ceny stúpajú.

slovakia

left justify in out

Na tento vývoj pred časom upozornila jedna z najväčších mliekarenských spoločností na svete, dánska Arla Foods. Situácia však nie je až taká tragická, ako sa prezentuje. V diskusnej relácií na TABLET.TV to povedal analytik obchodu Ľubomír Drahovský.

 

"Slovenský spotrebiteľ je veľmi senzitívny a reaguje na správy. Keď mu niekto povie, že zdražie maslo a pred Vianocami, tak sa predzásobí. No to sa nedeje na základe reálneho stavu, ale na základe očakávania, čo sa stane. Cena masla sa môže zvýšiť napríklad z 2,30 aj na 2,90 eur, ale vzhľadom na celkovú konzumáciu masla na Slovensku to nie je až taká veľká tragédia," konštatoval Drahovský s tým, že za týmto vývojom je sčasti aj zrušenie mliečnych kvót v EÚ pred dvoma rokmi.

 

Na trh prišlo lacné mlieko z krajín veľkých producentov a mnohé mliekarne zatvorili svoje kapacity. Svetové ceny mlieka v dôsledku znižovania produkcie vzrástli za posledných 12 mesiacov približne o 28 %.

 

"Je za tým sčasti nedostatok mlieka, no nie je to neriešiteľná situácia, lebo producenti ako Veľká Británia, Írsko, Austrália a Nový Zéland kontinentálny trh s prehľadom uspokoja. Je to ako sínusoida, čiže ak sú teraz ceny hore, časom sa vrátia na prijateľnú úroveň. Neočakávam extrémny rast cien masla a mliečnych výrobkov, lebo v potravinárstve je veľmi silná konkurencia," dodal Drahovský.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies