Autormi víťazného návrhu hotela sú bratislavskí architekti

NETKY.SK • 23 September 2010, 07:09 • 2 min
Autormi víťazného návrhu hotela sú bratislavskí architekti

Autormi víťazného návrhu hotela sú bratislavskí architekti

slovakia

left justify in out

img

Autormi víťazného návrhu hotela, ktorý blízko centra Banskej Bystrice chce postaviť firma Sophistic Investment, a. s., sú bratislavskí architekti Martin Kusý a Pavol Paňák s kolektívom. Dnes to v Banskej Bystrici oznámil predseda hodnotiacej komisie verejnej anonymnej súťaže s medzinárodnou účasťou Peter Pássztor. Okrem toho porota určila ešte ďalšie tri ocenené návrhy, ktorých autori dostanú takisto finančnú odmenu.
O tom, či sa banskobystrický súkromný investor rozhodne postaviť hotel podľa komisiou vybraného najlepšieho návrhu, nie je rozhodnuté. Komisia však investora pred súťažou zaviazala, že bude rokovať so všetkými autormi ocenených návrhov. Pozitívum je tom, že ich autori neriešia len hotel, ale aj okolitý priestor, ktorému dominuje budova Múzea SNP, konštatoval Pásztor.
Komisia postupne zužovala výber návrhov, aby sa dostala k tomu, ktorý považovala za najlepší. "Víťazný je originálny práve tým, že je na jednej strane nenápadný a na druhej strane je majstrovským zvládnutím všetkých urbanistických, ale aj architektonických problémov riešenia tohto vlastného hotela," uviedol člen hodnotiacej komisie Ján Komrska.
Záujem o súťažné podmienky na riešenie hotela a celého bloku v tejto časti mesta pod Urpínom prejavilo 257 žiadateľov. Z nich bolo 209 zo Slovenska a 48 zo zahraničia - z Maďarska, Česka, Veľkej Británie, Francúzska a Kanady. Do súťaže zaslali 72 návrhov riešení. Porota v prvom kole z nich vybrala 11 a z nich v druhom kole štyri na ocenenie.
Banskobystrická firma Sophistic Investment, a. s., chce začať s výstavbou hotela v budúcom roku, prípadne o rok neskôr. Aby tak mohla urobiť, musí sa predtým zmeniť územný plán mesta. Niektorí odborníci však tvrdia, že hotel by sa v historickom centre mesta a v blízkosti budovy Múzea SNP stavať nemal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies