Autori a umelci začnú od júla platiť sociálne odvody

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 12:36 • 2 min
Autori a umelci začnú od júla platiť sociálne odvody

BRATISLAVA - Lepšie zarábajúci umelci a autori začnú od júla tohto roka platiť povinné sociálne odvody. Povinnosť platiť dôchodkové a nemocenské poistenie im ako samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) vznikne od júla vtedy, ak ich hrubý príjem za rok 2012 presiahol 4 716 eur.

slovakia

left justify in out

Táto skupina osôb sa stala SZČO z hľadiska sociálneho poistenia od začiatku roka 2011. Poslanci bývalej vládnej koalície však umelcom a autorom posunuli vznik povinnosti platiť povinné dôchodkové a nemocenské poistenie z júla 2012 na júl 2013. Dôvodom bolo to, že príjmy z autorských honorárov sa za rok 2011 ešte nedelili na tzv. aktívne a pasívne. Pasívne príjmy sú napríklad tantiémy umelca na dôchodku z činností, ktoré vykonával v dávnej minulosti. Z týchto príjmov by sa nemalo platiť sociálne poistenie. 

Vymeriavací základ SZČO na platenie poistného na sociálne poistenie sa prvýkrát určuje podľa nových pravidiel, ktoré zaviedla vláda Roberta Fica. K základu dane sa spätne pripočítajú odvody na sociálne a zdravotné poistenie, ktoré si osoba zahrnula do výdavkov. Takýto základ dane, neznížený o zaplatené odvody, sa vydelí počtom mesiacov podnikania v minulom roku a novým, zníženým koeficientom 1,9, platným na rok 2013. Do konca vlaňajška sa pritom vymeriavací základ počítal zo základu dane, ktorý bol znížený o zaplatené odvody a použil sa koeficient 2,14. Minimálnym vymeriavacím základom na platenie poistného je 393 eur a najvyšší možný základ dosahuje 3 930 eur. Povinne platené poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie SZČO tvorí 33,15 % z určeného vymeriavacieho základu. 

Od začiatku roka 2011 sa rozšíril okruh osôb, ktoré sa na účely sociálneho poistenia považujú za samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO). Podľa novely zákona o sociálnom poistení má postavenie SZČO každá fyzická osoba, ktorá dovŕšila 18 rokov veku a má pridelené daňové identifikačné číslo (DIČ). Postavenie SZČO tak nadobudli napríklad autori, výkonní umelci, zhotovitelia databázy, či majitelia patentu alebo ochrannej známky v prípade, ak majú 18 rokov a pridelené DIČ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona