Autor Pinocchia Carlo Collodi sa narodil pred 190 rokmi

NETKY.SK • 23 November 2016, 12:19 • 2 min
Autor Pinocchia Carlo Collodi sa narodil pred 190 rokmi

FLORENCIA/BRATISLAVA - Taliansky prozaik Carlo Collodi, vlastným menom Carlo Lorenzini, je autorom známych Pinocchiových dobrodružstiev. Narodil sa 24. novembra 1826 v talianskej Florencii. Vo štvrtok uplynie od jeho narodenia 190 rokov.

slovakia

left justify in out

Carlo Lorenzini, ktorý si neskorší pseudonym vybral podľa rodnej obce svojej matky - Collodi, sa narodil v chudobnej rodine. Viac detských rokov prežil v šarvátkach na uliciach Florencie ako v škole. Tieto časy čiastočne premietol aj do svojho majstrovského kúska – do príbehov o drevenej bábke, ktorej pri klamstve rastie nos.

 

Určité vzdelanie však nadobudol – postaral sa o to zamestnávateľ jeho otca. Collodi študoval v seminári, ale pre rebelantstvo školu opustil, hoci neskôr absolvoval kurzy rétoriky a filozofie na piaristickej škole.

 

Svoju žurnalistickú kariéru odštartoval recenziami pre viaceré umelecké časopisy. Založil vlastné satirické noviny Il Lampione, ktoré mu však cenzúra zrušila. Svojho času bol jedným zo zvučných mien kultúrnej talianskej žurnalistiky.

Ako vlastenec počas vojny o nezávislosť Talianska bojoval v radoch toskánskej armády. Do armády vstúpil aj v čase vojny medzi Talianskom a Rakúskom v roku 1859.

 

Určitý čas pracoval pre vládu v oblasti vzdelávania a pokúšal sa presadiť školské reformy. Raz sa mu podaril veľmi dobrý preklad francúzskych rozprávok, takže ho požiadali, aby pre deti napísal niečo aj on sám. Výsledkom boli príbehy o Giannettinovi, ktoré vychádzali ako učebné texty o matematike, gramatike a geografii Talianska. Collodiho tento úspech priviedol k autorskej tvorbe pre deti, pretože ako povedal, dospelých je ťažké uspokojiť.

 

Príbeh Pinocchia ponúkol Collodi svojmu priateľovi editorovi v talianskom Ríme, sám ho označil za bláznivú historku. Tak sa Pinocchio po prvýkrát objavil v časopise pre deti Giornale per i bambini 7. júla 1881. Editor príbeh vydával na pokračovanie a deti si Pinocchia obľúbili. Autor posielal príbehy o Pinocchiovi do októbra 1881, potom sa na čas odmlčal pre odsúdeniahodné správanie hlavnej postavičky - drevenej bábky, v januári 1883 však vyšiel posledný diel príbehov Pinocchia. Po prepracovaní a rozdelení príbehov do kapitol nasledovalo knižné vydanie a po preklade do angličtiny úspešná púť nezbedného Pinocchia do sveta aj na filmové plátno.

 

Autor Pinocchia, ktorý sa nikdy neoženil a nemal vlastné deti, zomrel 26. októbra 1890 v rodnej Florencii, dva roky pred preložením Pinocchia do angličtiny a jeho medzinárodného úspechu sa nedožil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona