Autor knihy o zabití Usámu bin Ládina musí zaplatiť vláde pokutu 6,6 milióna dolárov!

NETKY.SK • 20 August 2016, 09:04 • 2 min
Autor knihy o zabití Usámu bin Ládina musí zaplatiť vláde pokutu 6,6 milióna dolárov!

WASHINGTON - Bývalý príslušník amerických špeciálnych jednotiek SEAL musí za napísanie knihy o útoku, pri ktorom zahynul Usáma bin Ládin, zaplatiť vláde viac než 6,6 milióna dolárov.

slovakia

left justify in out

Podľa dokumentov federálneho súdu totiž porušil dohodu o nezverejňovaní tajných informácií a knihu pred jej vydaním nekonzultoval s ministerstvom obrany. Napísala o tom dnes agentúra AP.

 

Autor knihy "No Easy Day" Matt Bissonnette, ktorý ju vydal pod pseudonymom Mark Owen, musí odovzdať americkej vláde všetky zisky z predaja tejto publikácie, ako aj autorské honoráre plynúce z licenčných alebo filmových práv.

 

Tieto zisky sú už teraz v sume vyše 6,6 milióna dolárov. Bissonnette bude mať na uhradenie väčšiny z tejto sumy lehotu štyri roky. Okrem toho bude musieť do 30 dní zaplatiť 100.000 dolárov zo zisku za použitie snímok bez povolenia Pentagónu.

 

Platby stanovuje dohoda o vyrovnaní, ktorú eviduje okresný súd v americkom štáte Virgínia. V súlade s citovanou dohodou Bissonnette prizná, že pochybil tým, že nepredložil rukopis knihy na autorizáciu ministerstvu. Americká vláda zasa výmenou za platby stiahne ďalšie požadované finančné nároky a odškodnenia.

 

Ministerstvo spravodlivosti spustilo vyšetrovanie, pretože podľa neho Bissonnette zverejnením knihy porušil služobný protokol, keďže rukopis vopred nepredložil na schválenie ministerstvu obrany USA. Americké úrady preto nemohli preveriť, či kniha neobsahuje utajované skutočnosti.

 

Kniha s názvom No easy day (Neľahký deň) z roku 2012 popisuje príbeh tímu Seal, ktorý v roku 2011 zaútočil na dom Usámu bin Ládina. Bissonnette poprel, že by dielo obsahovalo čokoľvek, čo by ohrozovalo národnú bezpečnosť.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona