Automobilový priemysel generuje 9 % zamestnanosti na Slovensku

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 16:27 • 2 min
Automobilový priemysel generuje 9 % zamestnanosti na Slovensku

BRATISLAVA - Automobilový priemysel generuje v slovenskej ekonomike až 9 % zamestnanosti, teda zhruba 200 tisíc pracovných miest. Vyplýva to zo štúdie, ktorú pre Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR vypracovala Ekonomická univerzita v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Samotné automobilky zamestnávajú zhruba 16 tisíc ľudí. V celom automobilovom priemysle pracuje celkovo 60 tis. ľudí, ďalších 81 tisíc zamestnancov nachádza prácu u subdodávateľov. Zvyšné pracovné miesta vznikajú pri výrobe spotrebných predmetov, ktoré si ľudia z takto zarobených príjmov kupujú.

"V roku 2012 tvorili príjmy domácností generované automobilovým priemyslom takmer 4 mld. eur a viedli k podielu na spotrebe domácností v SR v hodnote takmer 10 %," uviedol na piatkovej tlačovej besede Mikuláš Luptáčik z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Za posledných 20 rokov sa na Slovensku vyrobilo takmer 6,1 mil. automobilov a necelých 6 mil. prevodoviek. Vyrobilo sa u nás aj 1,85 milióna motorov.

Slovensko však pre zabezpečenie dostatočnej konkurencieschopnosti automobilového priemyslu aj v budúcnosti potrebuje zmenu odborného vzdelávania. "Treba naštartovať technické univerzity," povedal prezident ZAP Jaroslav Holeček. Pomohol by aj rozvoj vedy a výskumu, flexibilnejšie pracovné právo a budovanie diaľnic. Tie by pritiahli subdodávateľov aj ďalej smerom na východ Slovenska, čo by prispelo ku nárastu tamojšej zamestnanosti. Dnes sa totiž automobilová výroba a výroba komponentov sústredí prevažne na západe republiky.

Podľa Ivana Hodača z asociácie európskych konštruktérov vozidiel (ACEA) bude rok 2013 z hľadiska automobilovej výroby opäť negatívny a v Európe budeme mať prepad medzi piatimi a desiatimi percentami. "Európa stráca konkurencieschopnosť," povedal s tým, že za to môžu príliš prísne regulácie Bruselu, ako napríklad znižovanie emisií či hluku. "Všetko sa robí na základe politických rozhodnutí," skonštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona