Automobilový priemysel čakajú roky rastu

NETKY.SK • 27 September 2017, 08:37 • 2 min
Automobilový priemysel čakajú roky rastu

BRATISLAVA – Po rokoch krízy sa automobilový priemysel celosvetovo dostáva z mínusových čísiel. Predaj vozidiel by mal v tomto roku podľa odhadov expertov spoločnosti Euler Hermes dosiahnuť 95,8 miliónov kusov, v budúcom roku by sa mohol vyšplhať na 98,2 milióna a v roku 2019 až na 100 miliónov áut.

slovakia

left justify in out

Platí tiež, že automobilový priemysel je stále silným ťahúňom slovenskej ekonomiky. Predpoklady expertov hovoria o tom, že produkcia áut na Slovensku má neustále rásť - do roku 2020 až na 1,35 milióna kusov. Celosvetový predaj vozidiel by mal podľa analýzy spoločnosti dosiahnuť 95,8 milióna v roku 2017 (+ 2,1% ročnej miery rastu) a 98,2 milióna v roku 2018 (+ 2,5%). Takýto nárast je očakávaný najmä kvôli rozpínajúcim sa trhom s automobilmi v Číne a Indii.

 

Experti spoločnosti dokonca do roku 2019 predpokladajú, že automobilový segment je na dobrej ceste k dosiahnutiu medzníka, kedy sa klientom doručí až 100 miliónov kusov áut. "Napriek tomu, miera rastu predaja automobilov je mierne nižšia v dôsledku poklesu predaja v USA a Spojenom kráľovstve," pripomína Country Manager spoločnosti Euler Hermes za Slovensko Peter Mucina.

 

Čo sa týka Slovenska, automobilový priemysel u nás tvorí 44 % podiel na celkovej produkcii krajiny a z hľadiska vývozu predstavuje 35 %. Podľa analýzy spoločnosti počet áut vyrobených na Slovensku v posledných rokoch rástol a vlani sa u nás vyprodukovalo 1,04 milióna kusov. Do roku 2020 sa očakáva nárast až na 1,35 milióna kusov. Priamo v automobilovej výrobe u nás momentálne pracuje 129 tisíc ľudí a ďalšie desiatky tisíc pracovníkov pôsobia v subdodávateľskej sieti.

 

"Automobilový priemysel u nás je v súčasnej dobe stále poháňaný dopytom v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Medzi päť najväčších exportných trhov sa radia Nemecko, Francúzsko, Čína, Veľká Británia a USA," konštatoval Peter Mucina. Výzvou pre autá na klasický benzínový alebo naftový pohon sú v poslednej dobe nesporne elektrické vozidlá. Ich produkcia z roka na rok rapídne rastie. Experti Euler Hermes predpokladajú, že výroba elektroáut by sa mohla vyše 3 miliónmi kusov v roku 2017 dostať až na dvojcifernú trajektóriu rastu. Závisieť bude najmä od veľkostí vládnych dotácií, šírke siete nabíjacích staníc a tiež cien batérií. Všetky tieto faktory môžu stimulovať rast trhu s elektrickými vozidlami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies