Automobilovému priemyslu na Slovensku chýbajú podľa ZAP inovácie

NETKY.SK • 1 Máj 2014, 13:41 • 2 min
Automobilovému priemyslu na Slovensku chýbajú podľa ZAP inovácie

BRATISLAVA - Veda a inovácie nie sú prepojené s potrebami automobilového priemyslu na Slovensku. Konštatoval to prezident Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) na Slovensku Jaroslav Holeček.

slovakia

left justify in out

"Odberatelia v automobilovom odvetví totiž vyžadujú viac komplexné dodávky, ktoré už zahŕňajú inovácie a posúvajú ich finálny produkt o priečku vyššie," vysvetlil. Členovia ZAP v tomto roku podniknú prvé kroky k napĺňaniu Národnej stratégie hospodárstva na základe využitia poznatkov vedy a výskumu.

 

Strategickým cieľom zväzu je aj vytvorenie národného technologického inštitútu, v ktorom by viacero firiem mohlo zdieľaním nákladov a technológií spolupracovať na výskume a inováciach pre svoj biznis. "Oproti svetu máme veľmi malý podiel podnikových výdavkov na vedu a výskum, preto je potrebné lepšie motivovať slovenské spoločnosti, aby investovali viac do vývoja," uviedol Holeček. 

 

ZAP považuje za nevyhnutnosť aj reformu školského systému, ktorý by mal byť viac napojený na potreby zamestnávateľov. "Pre nás je transformácia školského systému, od správneho rozhodnutia žiakov základnej školy až po kvalitnú prípravu absolventov škôl, otázkou prežitia," upozornil šéf zväzu. Riešením má byť podľa neho štátom podporovaný projekt transformácie odborného vzdelávania a prípravy, do ktorého je aj ZAP aktívne zapojený. "V septembri rozbiehame pilotné projekty s prvkami duálneho vzdelávania na stredných školách," informoval viceprezident ZAP pre vzdelávanie Július Hron. "Našou snahou je získať čo najviac firiem, ktoré si budú svojich zamestnancov vyberať už na školách a poskytovať im praktickú výučbu vo svojich prevádzkach," doplnil. 

 

Zväz automobilového priemyslu SR vznikol 22. júna 1993 v Bánovciach nad Bebravou. Momentálne zastupuje záujmy 161 právnych subjektov, ktoré pôsobia v oblastiach ako výskum, vývoj, výroba a predaj automobilov, motocyklov alebo ich súčastí, či dovoz motorových vozidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies