Automobilku Avia kúpila od Indov Czechoslovak Group zbrojára Strnada

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 10:08 • 2 min
Automobilku Avia kúpila od Indov Czechoslovak Group zbrojára Strnada

PRAHA - Automobilku Avia kúpila od indickej firmy Ashok Leyland zbrojárska skupina Czechoslovak Group podnikateľa Jaroslava Strnada. Ročne chce vyrobiť 200 až 300 nákladných vozidiel, prvé z nich už na budúci týždeň. Cenu ani jedna zo strán nezverejnila.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli české Hospodářské noviny, obe strany podpísali zmluvu vo štvrtok (21. 4.). Pre HN to potvrdil spolupracovník Jaroslava Strnada Petr Rusek. "Prvú aviu by sme chceli vyrobiť už na budúci týždeň," povedal.

 

Koľko za automobilku zaplatili, zatiaľ nechcel komentovať. Podľa informácií HN by sa cena mala pohybovať v nižších stovkách miliónov korún. Firma totiž nevyrába a najväčšiu hodnotu má jej značka a areál v pražských Letňanoch.

 

Nie je to prvý Strnadov pokus o záchranu tradičnej českej automobilky. Už pred niekoľkými rokmi vzkriesil kopřivnickú Tatru. Na jar roku 2013 ju prevzali Strnad a podnikateľ René Matera a automobilka im momentálne zarába stovky miliónov korún. "Jednoducho nás zaujímajú známe české značky s potenciálom na trhu. Aj Tatru každý považoval za mŕtveho dinosaura a pozrite sa, ako funguje," povedal Rusek, ktorý prevzatie Tatry pripravoval a dnes sedí v čele jej predstavenstva.

 

V prípade Avie ale rozjazd bude predsa len pomalší. Indickí majitelia, ktorí ju získali pred 10 rokmi, mali s firmou najskôr veľké plány. Výrobu áut však nakoniec utlmili a dnes sa v Letňanoch vyrábajú len náhradné diely. "Musíme najskôr prevziať dokumentáciu a sklady. A potom príde to najťažšie - zabezpečiť nové objednávky," uviedol Rusek.

 

V budúcnosti firma plánuje výrobu 200 až 300 nákladných áut ročne. Prvé autá sa budú montovať v Letňanoch, či tam ale firma zostane dlhodobo, to Rusek zatiaľ povedať nevie. "Musíme si všetko poriadne spočítať," uviedol.

 

Vopred nevylučuje ani spoluprácu s Tatrou. Zatiaľ čo v Kopřivnici sa vyrábajú ťažké a stredne ťažké nákladné autá, avie patria medzi ľahké vozidlá, ktoré by mohli doplniť ponuku skupiny. "Musíme nájsť trhy, pre ktoré je to auto vhodné. V rozvinutých krajinách sa avia hodí do miest ako vozidlo na rozvoz. Ale v rozvojovom svete môže slúžiť ako hlavné nákladné vozidlo," dodal Rusek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies