Automobilka KIA zaúča 73 študentov, školám už darovala 99 áut

NETKY.SK • 28 September 2014, 13:03 • 2 min
Automobilka KIA zaúča 73 študentov, školám už darovala 99 áut

ŽILINA - V automobilke Kia pri Žiline tento rok absolvuje odbornú prax 73 stredoškolákov, ďalší siedmi študenti pracujú v závode za štipendium.

slovakia

left justify in out

Teoretické vedomosti si overujú predovšetkým v motorárni, montážnej hale a na oddeleniach údržby a kvality. „Je veľmi dôležité, aby študenti technických odborov mali možnosť pracovať s najmodernejšími technológiami a svoje vedomosti nadobudnuté v škole si tak mohli overiť a zužitkovať v praxi,“ povedala Žaneta Luptovcová z oddelenia ľudských zdrojov spoločnosti Kia Motors Slovakia. Majster odbornej výchovy zo Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste Viliam Knapec sa teší, že zamestnávatelia pochopili, že ak si začnú pripravovať mladých odborníkov už v posledných ročníkoch na škole, získajú kvalifikovaných pracovníkov hneď na začiatku ich pracovnej kariéry. „Naša spolupráca so závodom Kia funguje už niekoľko rokov a je už na takej úrovni, že naši študenti priamo vo Vzdelávacom stredisku automobilky v Gbeľanoch absolvujú maturitné aj záverečné skúšky za účasti zástupcu firmy. Závod tak má príležitosť vybrať si do budúcna tých najlepších,“ povedal Knapec. Podľa jedného zo študentov Lukáša Máčeka je lepšie si vyskúšať prácu priamo v automobilke ako len v školských dielňach. „Pretože tam človek nemá možnosť vidieť proces výroby a nové technológie, s ktorými sa na praxi učíme pracovať. Prax mi tak dáva možnosť lepšie sa do budúcnosti pripraviť na moje povolanie a tiež po škole získam možnosť okamžite sa zamestnať,“ povedal Máček.

 

Spoločnosť Kia Motors Slovakia spolupracuje so strednými odbornými školami a univerzitami už od roku 2005 a pomáha im zvyšovať úroveň praktickej výučby a prípravy študentov pre prax viacerými spôsobmi. Závod v Tepličke nad Váhom daroval školám na vzdelávacie účely už celkovo 99 vozidiel, 69 motorov, 79 rôznych automobilových komponentov a päť diagnostických prístrojov. Pre študentov škôl s technickým zameraním automobilka tiež pravidelne organizuje prehliadky závodu a so študentmi spolupracuje aj pri písaní bakalárskych a diplomových prác.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona