Automobilka Kia Motors Slovakia v prvom polroku 2016 vyrobila 177 900 áut

NETKY.SK • 31 Júl 2016, 11:15 • 2 min
Automobilka Kia Motors Slovakia v prvom polroku 2016 vyrobila 177 900 áut

ŽILINA - Automobilka Kia Motors Slovakia v prvom polroku 2016 vyrobila 177 900 áut, čo predstavuje 4,7-percentný medziročný nárast v porovnaní s prvým polrokom 2015. Automobilka zvýšila o viac ako 11 % aj produkciu motorov, keď ich za prvých šesť mesiacov roka vyrobila viac ako 318 tisíc kusov. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca spoločnosti Jozef Bačé.

slovakia

left justify in out

„Som veľmi rád, že závod Kia Motors Slovakia naďalej pokračuje v raste výroby. Automobily vyrobené v našom závode svojou kvalitou, dizajnom a bezpečnosťou spĺňajú náročné požiadavky dnešného trhu. Za úspech vďačíme aj novej generácii modelu Sportage, ktorý si okrem prestížnych ocenení za dizajn, získava čoraz väčšiu popularitu u zákazníkov,“ povedal Eek-Hee Lee, prezident a CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia.


Podľa automobilky sa tretia generácia SUV zo Žiliny prepracovala na prvé miesto v hodnotení spokojnosti zákazníkov v Nemecku organizovaného agentúrou J. D. Power. „Sportage si svojím výsledkom zabezpečil nielen prvé miesto v kategórii SUV, ale dokonca sa prepracoval aj na prvé miesto celkového hodnotenia spomedzi 68 modelov od 24 výrobcov automobilov. Výsledok je o to cennejší, že prišiel len šesť týždňov po tom, ako Sportage úspešne ukončil dlhodobý test na 100 000 kilometrov pod taktovkou uznávaného nemeckého časopisu Auto Motor und Sport, kde sa stal prvým vozidlom v histórii publikácie, ktoré dokončilo test bez jedinej poruchy,“ dodal Bačé.


Štvrtá generácia modelu Sportage je v súčasnosti najvyrábanejším automobilom v závode Kia Motors Slovakia. Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka tvorila jeho produkcia až 64 % z celkového objemu vyrobených vozidiel. Modelová rada cee’d dosiahla 28 % a Kia Venga 8-percentný podiel.


Na Slovensku vyrobené automobily pokrývali v prvom polroku 2016 až 59 % všetkých predajov značky Kia v Európe. Najdôležitejšie trhy pre jediný výrobný závod Kia v Európe boli Veľká Británia (15 %), Nemecko (9 %), Španielsko (8 %), Taliansko (8 %) a Ruská federácia (7 %).


Z vyrobených motorov bol najžiadanejšou pohonnou jednotkou za prvých šesť mesiacov roku 2016 naftový motor s priamym vstrekovaním a objemom 1,7 litra. Až 54 % z celkovej produkcie v prvom polroku tvorili dieselové motory. Momentálne je viac ako polovica pohonných jednotiek exportovaná do sesterského závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech v českých Nošoviciach.


Kia Motors Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod vybudovali v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov a motorov odštartovali v decembri 2006. V súčasnosti Kia na Slovensku zamestnáva viac ako 3 800 ľudí. Od spustenia výroby brány závodu opustilo už viac ako 2,4 milióna vozidiel.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona