Automobilka Jaguar si vyžiada miliónové investície

NETKY.SK • 20 September 2016, 09:27 • 2 min
Automobilka Jaguar si vyžiada miliónové investície

BRATISLAVA - Príchod automobilky Jaguar si vyžiada miliónové investície do energetiky. Spoločnosť Západoslovenská distribučná (ZSD) totiž pre priemyselný park, v ktorom sa bude automobilka nachádzať, stavia nové vedenia a rekonštruuje elektrickú stanicu za zhruba sedem miliónov eur.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti finišujú práce na projekčnej príprave stavieb elektrickej stanice v priemyselnom parku Nitra Sever a káblového 110kV vedenia. Hotové sú už 22-kilovoltové vedenia v celkovej dĺžke zhruba 16 kilometrov, ktoré sú pripravené aj pre novú automobilku dodávať elektrinu v priemyselnom parku Nitra Sever,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk predseda predstavenstva ZSD Andrej Juris.

 

Elektrická stanica 110/22kV, ako aj dve približne štvorkilometrové 110kV káblové vedenia by mali byť zrekonštruované v lete budúceho roka. Západoslovenská distribučná zároveň pripravuje pre priemyselný park ešte výstavbu dvoch 110 kilovoltových vedení, ako aj dvojitého vedenia z Veľkého Ďura do Nitry. "Chceme zvýšiť spoľahlivosť napájania elektrickej stanice v priemyselnom parku," dodal Juris s tým že tento projekt je v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Očakávaný termín jeho dokončenia je začiatkom roka 2021.

 

Poklepaním základného kameňa sa v utorok minulý týždeň v Nitre začala výstavba závodu automobilky Jaguar Land Rover. Nová investícia prinesie 2 800 priamych pracovných miest, ďalšie miesta vzniknú u subdodávateľov. O prácu v automobilke prejavilo už záujem 40-tisíc ľudí. Ako informoval operatívny riaditeľ Jaguar Land Rover v Nitre Alexander Wortberg, zamestnancov začnú prijímať na prelome rokov 2017 a 2018. Ľudí na vyššie pozície už teraz školia v Anglicku. Ukončenie výstavby závodu predpokladajú o dva roky. V prvej fáze bude závod vyrábať 150-tisíc áut ročne, v druhej fáze sa má tento počet zdvojnásobiť. Prvé auto plánujú vyprodukovať v roku 2018.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona