Automobilka Jaguar by mohla do obce Jelšovce pritiahnuť nových obyvateľov

NETKY.SK • 27 Február 2016, 14:04 • 2 min
Automobilka Jaguar by mohla do obce Jelšovce pritiahnuť nových obyvateľov

JELŠOVCE - Vďaka úspešným projektom a spolupráci s rôznymi inštitúciami a samosprávami v regióne sa v Jelšovciach neďaleko Nitry darí postupne modernizovať celú obec.

slovakia

left justify in out

Ako pripomenul starosta Ladislav Hroššo, dedina je dnes už plne plynofikovaná i elektrifikovaná. Dobudovaná je kanalizačná sieť aj s čistiarňou odpadových vôd a momentálne sa už v spolupráci so Západoslovenskou vodárenskou spoločnosťou buduje aj vodovodná sieť. „Asi z jednej štvrtiny je vodovod už urobený. Predpokladáme, že v priebehu dvoch rokov by mal byť kompletne dobudovaný. Náklady na výstavbu budú okolo jedného milióna eur,“ hovorí Hroššo.

 

Jelšovce dnes hospodária s vyrovnaným rozpočtom v hodnote približne 360.000 eur. Aj keď podľa starostu nejde o optimálnu sumu, pri neustálom šetrení z nej obec dokáže zabezpečovať rôzne rozvojové projekty i svoj bežný chod. „Príjmy z podielových daní sa nám zvýšili, takže dokážeme pokryť také základné veci, ako je infraštruktúra, školstvo a podobne. Okrem toho dokážeme urobiť aj menšie investičné akcie bez toho, aby sme sa museli spoliehať na dotácie od štátu. A, samozrejme, stále sa snažíme získavať peniaze z fondov Európskej únie. Tak sa nám podarilo spraviť kanalizáciu, výmenu verejného osvetlenia, opravu komunikácií a chodníkov, výmenu autobusových zastávok, rekonštrukciu obecnej komunitnej budovy a komplexnú opravu kultúrneho domu,“ uviedol Hroššo.

 

Jednou z priorít, na ktorú sa chcú v Jelšovciach zamerať v budúcnosti, je zvýšenie počtu obyvateľov, ktorých je momentálne 1011. Obec už opravila a zateplila budovu materskej školy, pripravený je aj projekt na rekonštrukciu fasády na základnej škole. „Trápi nás malý počet žiakov. Škôlku navštevuje asi 20 detí a rovnaký počet žiakov chodí aj do základnej školy a tá tendencia je klesajúca,“ vysvetľuje starosta.

 

Okrem modernizácie školských zariadení by nové rodiny a deti mohli do Jelšoviec prilákať aj vhodné podmienky na bývanie. Obec nechce ísť cestou výstavby bytových domov. Snaží sa však pripraviť a ponúknuť vhodné pozemky na individuálnu bytovú výstavbu. „Myslíme si, že dedina má zostať dedinou. Preto podporujeme skôr výstavbu rodinných domov. Máme už určenú vhodnú lokalitu na výstavbu 25 domov. Celá lokalita je pripravená v rámci územného plánu a pracujeme aj na stavebnom povolení na vybudovanie infraštruktúry a ulice,“ povedal Hroššo. Obec má už vyhliadnutý aj ďalší pozemok, na ktorom by tiež mohla v budúcnosti vyrásť nová obytná zástavba. Patrí však rímskokatolíckej cirkvi. „Snažíme sa s nimi rokovať, či by tieto parcely nemohli posunúť ďalej, aby sa tu mohlo stavať. Iba niekoľko kilometrov od Jelšoviec vyrastá strategický park, do ktorého plánuje prísť automobilka Jaguar Land Rover. Predpokladáme, že to by mohlo záujem o bývanie v našej obci zvýšiť,“ uviedol Hroššo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona