Automobilka Ford začala stavať nový závod v Indii za 1 miliardu USD

NETKY.SK • 23 Marec 2012, 07:49 • 2 min
Automobilka Ford začala stavať nový závod v Indii za 1 miliardu USD

Automobilka Ford začala stavať nový závod v Indii za 1 miliardu USD - Svet Americká automobilka Ford dnes položila základný kameň výstavby nového závodu v Indii v hodnote 1 miliardy USD (756,14 milióna eur). Potvrdila tak svoje expanzné plány v tejto kraj

slovakia

left justify in out

img

Americká automobilka Ford dnes položila základný kameň výstavby nového závodu v Indii v hodnote 1 miliardy USD (756,14 milióna eur). Potvrdila tak svoje expanzné plány v tejto krajine napriek tomu, že vyhliadky pre tretiu najväčšiu ekonomiku v Ázii sú neisté.
      Závod Fordu v meste Sanand v štáte Gudžarát bude mať po dokončení v roku 2014 výrobnú kapacitu 240.000 áut a 270.000 motorov ročne, pričom autá bude dodávať na domáci aj zahraničný trh. Americká automobilka doteraz investovala v Indii 2 miliardy USD, v predaji áut však stále zaostáva za konkurenčnou firmou General Motors.
      Ford si verí napriek tomu, že v poslednom období sa rast predaja áut v Indii spomaľuje. Zatiaľ čo za finančný rok 2010/2011 vzrástol počet predaných áut o 29,5 %, v priebehu tohto finančného roka (končí sa v marci) sa zvýšil len o 0,3 %. Počet predaných áut Fordu klesol za obdobie od apríla 2011 do konca februára 2012 v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho finančného roka o 5 % na 83.639. Dôvodom je spomaľovanie tempa rastu ekonomiky, ako aj vysoké úrokové sadzby, ktoré centrálna banka zvýšila s cieľom udržať infláciu pod kontrolou.
      Indická vláda očakáva, že ekonomika za finančný rok 2011/2012 vzrastie o 6,9 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku to bolo o 8,4 %. Automobilka sa však spolieha na prognózy ekonómov, podľa ktorých sa hospodársky rast Indie v budúcich rokoch opäť zrýchli. Ekonomický inštitút IHS očakáva, že v najbližších ôsmich rokoch by mal predaj osobných a ľahkých úžitkových áut vzrásť viac než dvojnásobne a v roku 2019 dosiahnuť 6,2 milióna.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies