Automobilka Chrysler plánuje opätovný návrat na burzu

NETKY.SK • 24 September 2013, 10:39 • 2 min
Automobilka Chrysler plánuje opätovný návrat na burzu

WASHINGTON - Americká automobilka Chrysler plánuje opätovný návrat na burzu. Potvrdzuje to jej žiadosť, ktorú v pondelok (23.9.) zaslala americkej Komisii pre burzy a cenné papiere (SEC). Aký počet akcií mieni na burzu uviesť, alebo ich cenu, však spoločnosť nezverejnila. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

S akciami Chryslera sa verejne neobchodovalo od roku 1998, keď sa firma spojila s nemeckou automobilkou Daimler. V súčasnosti je jej väčšinovým akcionárom talianska spoločnosť Fiat. Akcie, ktoré by Chrysler mal uviesť na burzu, vlastní fond VEBA - patriaci pod odbory UAW, z ktorého sa zabezpečuje zdravotná starostlivosť penzionovaných zamestnancov Chryslera. Zisk z predaja by mal ísť práve v prospech spomínaného fondu, na žiadosť ktorého Chrysler o zrealizovanie IPO požiadal.

Fiat kontroluje 58,5 % akcií Chryslera a zvyšok spomínaný fond. Plánovaný predaj akcií tak Fiatu skomplikuje plány, v rámci ktorých chcel čo najskôr dokúpiť zvyšok akcií a automobilky zlúčiť. Fiat sa už dlhší čas snaží odkúpiť 41,5-% podiel vo vlastníctve fondu VEBA a vytvoriť konglomerát, ktorý by dokázal úspešne konkurovať firmám ako General Motors, Volkswagen, Toyota či ďalšie. Tento proces sa podľa šéfa Fiatu a Chryslera Sergia Marchionneho teraz spomalí.

VEBA sa totiž s vedením Fiatu sporí o hodnotu akcií Chryslera. Talianska automobilka má opciu na kúpu akcií americkej firmy vo vlastníctve VEBA a toto právo už niekoľkokrát využila, akcie zatiaľ ale nezískala, nakoľko VEBA tvrdí, že ponúkaná suma je nízka. Primárna ponuka by mohla rozhodnúť o hodnote akcií americkej automobilky.

Marchionne očakáva, že IPO sa uskutoční niekedy začiatkom budúceho roka, je však možné, že medzitým sa obe strany dohodnú na cene a IPO sa nezrealizuje. Takýto vývoj predpokladajú viacerí analytici, nakoľko to nie je výhodné ani pre Fiat, ani pre VEBA. Podľa nich ide len o vyjednávacie manévre s cieľom dohodnúť čo najvhodnejšiu cenu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies