Automaty z krčiem a kaviarní zmiznú

NETKY.SK • 8 Október 2016, 14:40 • 2 min
Automaty z krčiem a kaviarní zmiznú

BRATISLAVA - Občianske združenie Aliancia za čistú hru – Clarify organizuje deň pred začiatkom októbrovej schôdze parlamentu konferenciu na tému hazardu.

slovakia

left justify in out

Národná rada SR sa bude totiž zaoberať tromi návrhmi zákonov, ktoré majú snahu upraviť hazardné hry. Jeden vypracovalo ministerstvo financií, ďalšie dva opozičné OĽaNO-Nova. O téme hovorí pre Webnoviny výkonný riaditeľ Aliancie za čistú hru – Clarify, občianskeho združenia venujúceho sa problematike hazardných hier a zábavného priemyslu, Rafael Rafaj.


Po dlhých rokoch pôsobenia vo vysokej politike ste sa ocitli na druhej strane barikády. Čo vás viedlo k práci v treťom sektore? Považujete sa ešte za politika alebo už skôr za občianskeho aktivistu?


Skôr sa považujem za aktívneho človeka so skúsenosťami z vysokej politiky a poznaní mechanizmov ako to (ne)funguje a snahou hľadať riešenia ako zlepšiť čiastkový stav aj prostredie na Slovensku. Ako aktivista aj analytik viem o mnohých zákonoch skôr ako poslanci a aj k nim dávam stanoviská alebo pripomienky. Žiaľ, ďalej je to už len o handrkovaní sa a "handlovaní" politikov.

Okrem iného sa venujete aj problematike týkajúcej sa hazardu. Prečo práve táto sféra spoločenského i podnikateľského života vás zaujala?
Riadim tri občianske združenia, dve som založil, Aliancia za čistú hru je zatiaľ ostatný projekt, do ktorého som išiel s výzvou reformovať a komunikovať oblasť, ktorá má na sebe negatívny biľag, ale súčasne aj významne prispieva do štátneho rozpočtu a aj športu. Pôsobím ako živnostník špecialista na komunikačné poradenstvo, preto spájam príjemné s užitočným a získavam aj nové skúsenosti. Viem, že keď vyslovíte "hazard", tak väčšina si natiahne červené súkno, ale po tom, čo som zažil v parlamente, si myslím, že politici sú niekedy väčší hazardní hráči ako tí skutoční a aj škody z ich hazardovania sú pre spoločnosť mnohokrát oveľa väčšie. Po tretie si chcem okrem iného v praxi vyskúšať filozofiu zlatej strednej cesty. Ak sa to podarí v takej oblasti ako je hazard, bude sa dať s týmto princípom pracovať aj v iných oblastiach spoločnosti, ale o tom neskôr.

Áno, v poslednom čase sa veľa hovorí o hazarde. Rezort financií pripravil novelu zákona o hazardných hrách. V médiách počuť takmer každý deň o aktivistoch, ktorí sú za zákaz hazardu vo viacerých mestách. Podnikatelia zase bijú na poplach, že sú z každej strany ohrození. 


My si vyberáme strednú cestu – nevyliať so špinavou vodou z vaničky aj dieťa. V spoločnosti vládnu extrémy z každej strany, aj hazardu sa nateraz zmocnili populisti a pseudoaktivisti, ktorí vytĺkajú na komunálnej aj celoštátnej úrovni svoj kapitál, mnohí z nich majú vyššie ambície, poškuľujú po poslaneckom mandáte. Pritvrdil aj rezort financií a svoje polienko do ohňa si budú chcieť hodiť v parlamente aj poslanci. Kvitujeme opatrenia na väčšiu ochranu hráčov a zamedzenie vstupu sociálne odkázaným a patologickým hráčom do herní, ale musí tu byť aj garancia ochrany osobných údajov. Tlieskame taktiež návrhu na zvýšenie počtu automatov z päť na 12, čo v praxi prinesie zníženie počtu herní, pretože práve ich hustota najviac dráždi verejnosť. Zákon síce púšťa žilou hazardu, ale tvári sa, že ho nenechá vykrvácať. To by mohlo zobrať vietor z plachiet prohibičným aktivistom a situácia by sa mohla stabilizovať aj upokojiť.

Ktoré sú teda hlavné ciele vašej mimovládnej organizácie?
Aliancia za čistú hru má prídomok "Clarify", čiže čeríme stojaté vody a vecne, odborne ozrejmujeme a aj riešime problematiku hazardných hier. Som realista, a tak ako neverím, že v praxi sa dá zastaviť rieka, pochybujem o efektívnosti zákazov či prohibície. Súčasne vidíme, koľkými závislosťami žije súčasná spoločnosť, hazardné hry sú len špičkou ľadovca a fackovacím panákom. Niektorým vyhovuje tváriť sa, že zlo je len mimo nich. Chápem, že spoločnosť je vystresovaná výsledkami politiky a snaží sa hľadať aj neštandardné riešenia, ale v Aliancii preferujeme predovšetkým prácu na skvalitňovaní a zefektívňovaní legislatívy, objektívne prístupy a komunikáciu faktov. V pripomienkovom konaní sme v máji vstúpili do prípravy novely zákona. Najskôr nie, ale potom si rezort osvojil našu zásadnú pripomienku a automaty z krčiem, kaviarní, pubov a reštaurácií, podobne ako v Taliansku, nakoniec zmiznú. Už toto, pre mnohých prevádzkovateľov likvidačné opatrenie, zanechá na cintoríne možno polovicu tých najokatejších prevádzok. Podobných efektívnych a ústavne čistých riešení máme viac.

Ako teda hodnotíte vládou schválenú novelu zákona o hazardných hrách?
Kvalitne spracovaná domáca úloha, pretože Slovensko muselo reagovať na Odporúčanie Európskej komisie vo sfére poskytovania služieb online hazardných hier so zvýšenou ochranou mladistvých, ale bez ďalšej predvídavej alebo tvorivej invencie. Kvitujem väčšiu ochranu, vrátane maloletých a odstrihnutie problémových skupín hráčov od hracích automatov, otázna však bude, ako pri každom zákone, jeho vykonateľnosť v praxi. Hazardu sa bude ťažšie dýchať s naloženými bremenami, a to nielen automatom, ale aj tipovacím spoločnostiam, pretože sa zvyšujú odvody, takže až prax ukáže, či "kôň hazardu" tento zvýšený odvodový náklad unesie. Sme totiž v konkurenčnom prostredí, po slovenskom trhu poškuľujú aj zahraničné spoločnosti, trend smeruje do online digitálneho prostredia na internete, kde pôsobí aj čierny trh. Tam hráčov paradoxne vyháňajú aj aktivisti za zákaz hazardu, ktorí sa zrejme riadia heslom "čo ich oko nevidí, to ich srdce nebolí". Takže kriticky a trpezlivo musíme polemizovať a diskutovať nielen s prevádzkovateľmi, ale aj samosprávami a hurá aktivistami, pretože my sa na problematiku snažíme pozerať komplexne a s nadhľadom.

Veľa sa diskutuje o tom, či plánované blokovanie nelegálnych webových stránok, ktoré ponúkajú rôzne hazardné hry, je alebo nie je cenzúrou zo strany štátu. Čo si myslíte o tejto problematike?
Ako vlastenec podporujem ochranu domáceho trhu a ekonomických záujmov Slovenska. Veď podľa údajov Zelenej knihy EÚ o hazardných hrách z roku 2011 sa viac ako 85% z takmer 15-tisíc (14.823) aktívnych webových stránok s hazardnými hrami v Európe prevádzkovalo bez akejkoľvek licencie, takže poriadok sa musí urobiť. Blokovanie sa robí aj pri iných nezákonných obsahoch, takže nejde o nijakú novinku. Podstatné je, aby zákon, ktorý mieri na líšku, netrafil v praxi Marišku, teda napríklad pri pokutách webhostingy a nie skutočných prevádzkovateľov obsahu. Väčší problém vidím v tom, že online prostredie, pokiaľ ide o tzv. tvrdý hazard, ostane naďalej v štátnom monopole. Aj keď chápem, že milióny sa prerozdeľujú najmä na šport či do kultúry, je otázkou času, kedy sa bude tlak na liberalizáciu online sféry stupňovať. Tu nás bude skôr zaujímať ochrana či zvýhodnenie slovenského trhu, lebo hráči a sociálna stopa tak či tak ostatnú na krku Slovensku.

Čo očakávate od poslancov, ktorí sa budú rozhodovať o novele zákona o hazardných hrách už v októbri v Národnej rade SR? 
Budú pod dvomi prirodzenými tlakmi – ekonomickým, keďže hazard je zlaté rozpočtové vajce, veď len na odvodoch, mimo daní z obratu si štát vyberie asi 170 miliónov a ďalšie plynú obciam, a pod druhým – ideologicko-populistickým tlakom. Dúfam, že sa presadia tí prví s racionálnou, ale efektívnou reguláciou a prirodzeným, systémovým, nie násilným vyčistením trhu, lebo kravu, ktorú chce gazda dojiť, musí aj nechať pásť. Dva návrhy z dielne OĽaNO potvrdzujú, že z témy sa bude vytĺkať najmä politický kapitál.

Čo očakávate od konferencie, ktorú Aliancia za čistú hru – Clarify usporiada na tému hazardu deň pred začiatkom októbrovej schôdze parlamentu?
Zrejme to bude najreprezentatívnejšie podujatie aké na Slovensku bolo k tejto téme. Oceňujem, že účastníci pochopili, že je lepšie ísť spolu a s kožou na trh, ako o ňu prísť z neznalosti či predsudkov, alebo rozšírenia fám v spoločnosti. Formu konferencie sme zvolili ako správny nástroj v súlade s cieľmi nášho občianskeho združenia – vecne, faktami, argumentačne a cez legislatívu systematicky čistiť a nastavovať nielen zrkadlo pravdy, ale aj mantinely prostrediu hazardných hier. Dúfam, že sa nám na jednom mieste podarí dať dohromady rôzne záujmové asociácie a odborníkov zo Slovenska aj zahraničia na trendy aj následky plynúce z tejto činnosti. Pozvali sme aj predstaviteľov rezortu financií, samosprávy a dúfam, že príde aj pár poslancov Národnej rady SR a informácie z konferencie využijú pri prerokúvaní novely zákona k tejto háklivej téme. Chceme hovoriť otvorene, pretože nie je nič horšie ako dráždiť hada bosou nohou na jednej strane a neznalosť, stereotypy či fanatizmus na strane aktivistov. Očakávam aj záujem novinárov, ktorých táto horúca téma môže zaujímať, keďže najbližšie dva mesiace bude v parlamente okrem iného aj hon na čarodejnice. Dúfam, že sa nám pod jednou strechou podarí vykonzultovať rôznorodé postoje, záujmy či očakávania a vecne i objektívne optimalizovať prostredie zábavného priemyslu, do ktorého Slováci ročne zainvestujú podľa odhadov 3 až 6 miliárd eur a tento zaznávaný biznis prispieva nemalými sumami aj na šport či kultúru priamo alebo sponzorsky. Takže z jednej strany chceme čistiť prostredie hazardných hier, na druhej však ponúkame možnosť serióznym podnikateľom očistiť meno zábavného priemyslu a prispieť do diskusie o budúcnosti, reforme či transformácii tohto priemyslu, ktorý dáva prácu viac ako 12-tisíc ľuďom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies