Automatický brzdný systém kamióna zabránil v Berlíne väčšiemu počtu obetí

NETKY.SK • 29 December 2016, 07:55 • 2 min
Automatický brzdný systém kamióna zabránil v Berlíne väčšiemu počtu obetí

BERLÍN - Automatický brzdný systém sa postaral o zastavenie kamióna zneužitého na islamistický teroristický útok v Berlíne 19. decembra.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z informácií, ktoré získali Severonemecký rozhlas (NDR), mienkotvorný denník Süddeutsche Zeitung a Západonemecký rozhlas (WDR) z kruhov vyšetrovateľov, vozidlo zastalo po 70-80 metroch iba vďaka faktu, že bolo vybavené automatickým brzdným systémom. Ten zareagoval na náraz a sám sa spustil. Zrejme tak zabránil väčšiemu počtu obetí útoku.

 

 

Na verejnosť prenikli dnes aj informácie, podľa ktorých sa v Spoločnom stredisku pre obranu proti terorizmu (GTAZ) v Berlíne hovorilo o Tunisanovi Anisovi Amrim (atentátnikovi z Berlína) v období február-november 2016 najmenej sedemkrát.

 

Materiály, ktoré vznikli iba päť dní pred predmetným útokom, popisujú Tunisanovu existenciu v Nemecku, jeho pátranie po návodoch na konštrukciu podomácky vyrobených náloží na webe či na výrobu trhavín. Muž, ktorý neuspel ani v Taliansku, ani v Nemecku so žiadosťami o azyl, hľadal kontakty s tzv. Islamským štátom a ponúkal sa ako samovražedný atentátnik.

 

Najmenej dvakrát sa v GTAZ diskutovalo podľa dostupných zdrojov o tom, či Anis Amri pripravuje konkrétny teroristický útok v Nemecku. V oboch prípadoch to však experti považovali za nepravdepodobné.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies