Autobusy vlani previezli 250 miliónov ľudí, boom zažívajú spoje na dovoz zamestnancov do práce

NETKY.SK • 19 September 2016, 13:17 • 2 min
Autobusy vlani previezli 250 miliónov ľudí, boom zažívajú spoje na dovoz zamestnancov do práce

BRATISLAVA – Autobusy na Slovensku previezli v priebehu minulého roku celkovo 250 miliónov cestujúcich a najazdili približne 230 miliónov kilometrov. Vyplýva to z najnovších údajov Zväzu autobusovej dopravy (ZAD), ktorý združuje 16 autobusových spoločností.

slovakia

left justify in out

Približne tri štvrtiny autobusovej dopravy pritom predstavujú prímestské autobusy. Tie podľa šéfa ZAD Petra Sádovského zaznamenali v roku 2015 v porovnaní s predchádzajúcim rokom pokles o približne 3 %. "Bol spôsobený aj vlakmi zadarmo," doplnil Sádovský.

 

Zväz však podľa jeho slov vidí aj pozitívne črty vo vývoji počtu cestujúcich, a to napríklad v Bratislavskom kraji, kde za prvých osem mesiacov tohto roka stúpol počet ľudí cestujúcich autobusmi o približne 1 %. Dôvodom je podľa ZAD vývoj v rámci integrovanej dopravy. "Preto tvrdíme, že v integrovanej doprave je budúcnosť," zdôraznil Sádovský.

 

Čo sa týka napríklad diaľkových autobusov, tie podľa jeho slov pokračujú v negatívnom vývoji. Akýsi boom alebo nárast záujmu však zaznamenáva podľa zväzu doprava určená pre firmy na dovoz zamestnancov do práce a z práce. "Fabriky, ktoré potrebujú stále viac a viac zamestnancov, ich potrebujú dopraviť do práce," opísal Sádovský. Ide podľa neho o extra autobusové spoje, ktoré sú mimo prímestských autobusov. Firmy si na takúto službu vysúťažia dopravcu a spoje si financujú samé.

 

Celkovo však ani v tomto roku nemožno podľa šéfa ZAD hovoriť o tom, že by sa dlhoročný trend poklesu počtu cestujúcich v autobusovej doprave zastavil. Niekoľko pozitívnych príkladov však podľa neho ukazuje cestu, ako tento problém riešiť. A to napríklad lepšou ponukou verejnej dopravy, konkrétne kombináciou autobusov, vlakov a mestskej hromadnej dopravy. Tú je zároveň podľa zväzu potrebné skombinovať s reštrikčnými opatreniami, ako je napríklad parkovacia politika v mestách.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies