Autobusy prišli odviezť 2-tisíc islamistických bojovníkov z Damasku

NETKY.SK • 25 December 2015, 12:49 • 2 min
Autobusy prišli odviezť 2-tisíc islamistických bojovníkov z Damasku

BEJRÚT - Dvetisíc sýrskych islamistických bojovníkov, vrátane militantov zo skupín Islamský štát (IS) a Front an-Nusra, by mali čoskoro evakuovať z obliehaných povstalcami ovládaných štvrtí v južnej časti Damasku na základe dohody, ktorú sprostredkovala OSN. Informovala o tom dnes televízia libanonského hnutia Hizballáh.

slovakia

left justify in out

Osemnásť autobusov dorazilo do štvrte al-Kadm, aby ich odviezli spolu s 1500 rodinnými príslušníkmi z palestínskeho utečeneckého tábora Jarmúk a susediacej štvrte Hadžaar al-Aswad - bašty bojovníkov IS - do oblastí kontrolovaných povstaleckými skupinami, uviedla televízia.
Bezprostredne nebolo jasné, či autobusy zabezpečila OSN alebo sýrska armáda, píše agentúra Reuters.


O dohode o bezpečnom odchode stoviek rodín islamistických militantov i niektorých zranených bojovníkov informovala ešte vo štvrtok monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).


Hovorca OSN novinárom v New Yorku povedal, že svetová organizácia je len pozorovateľom v prípade dohody týkajúcej sa Jarmúku, nie jednou z jej strán.
V poslednom čase bolo v Sýrii dosiahnutých viacero "miestnych prímerí" a dohôd o bezpečnom odchode z niektorých oblastí. Jedna z nich, sprostredkovaná Iránom a Tureckom, zastavila boje v meste Zabadání pri libanonskej hranici a v dvoch dedinách na severozápade Sýrie.


Ďalšiu dohodu dosiahli v poslednej povstalcami ovládanej štvrti mesta Homs, z ktorej umožnila odísť vzbúrencom a ich rodinám. OSN uviedla, že táto dohoda by mohla prispieť k úsiliu o dosiahnutie prímeria v celej krajine.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies