Podozrivý z útoku na vojakov v Paríži je Alžírčan žijúci vo Francúzsku

NETKY.SK • 10 August 2017, 19:35 • 2 min
Podozrivý z útoku na vojakov v Paríži je Alžírčan žijúci vo Francúzsku

PARÍŽ - Neznámy muž dnes autom narazil pri Paríži do skupiny vojakov, ktorí hliadkujú v uliciach francúzskych miest v rámci protiteroristickej operácie Sentinelle. Po podozrivom páchateľovi a jeho aute sa pátra.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Muž podozrivý zo stredajšieho útoku na skupinu vojakov v meste Levallois-Perret pri Paríži je naďalej hospitalizovaný v dôsledku strelných zranení, ktoré utrpel pri zatýkaní, keď autom unikal po diaľnici A16. 

 

Zadržaným podozrivým je 36-ročný Alžírčan Hamou Benlatreche, ktorý vo Francúzsku žije legálne. Francúzskej polícii je známy v súvislosti s menšími trestnými činmi, ale nikdy nebol odsúdený.

 

Podozrivý v stredu v meste Levallois-Perret v metropolitnej oblasti Paríža autom vrazil do skupiny vojakov a šiestich z nich zranil. Polícia ho zatkla, keď unikal na diaľnici A16 smerom na prístavné mesto Calais. Po prestrelke ho museli hospitalizovať so strelnými poraneniami.

 

Podľa denníka Le Monde bolo čierne auto značky BMW, ktorým bol spáchaný útok na vojakov, prenajaté v požičovni. Polícia sa mužovi po úniku z miesta činu dostala na stopu vďaka policajtovi, ktorý si na inom parížskom predmestí všimol podozrivé auto, prostredníctvom vysielačky oznámil kolegom jeho evidenčné číslo a začal ho sledovať.

 

Policajné autá sa spomalením jazdy na diaľnici v blízkosti obce Marquise snažili podozrivé vozidlo prinútiť zastať, jeho vodič však následne do jedného z policajných áut zámerne vrazil a potom urobil pohyb, ktorý u policajtov vyvolal obavy, že chce použiť zbraň, napísal Le Monde s tým, že zasahujúci príslušníci elitných policajných jednotiek BRI preto spustili streľbu.

 

Okrem podozrivého bol pritom zranený aj jeden policajt, ktorého zasiahla zblúdená strela, spresnil Le Monde. Zadržaný podozrivý dostal päť zásahov, pričom jedna zo striel ho zasiahla v oblasti chrbtice. Vrtuľníkom ho potom prepravili do nemocnice v Lille.

 

Stredajší incident bol v poradí už šiestym útokom proti hliadkam pôsobiacim v rámci operácie Sentinelle a vo Francúzsku vyvolal diskusiu ohľadom zmysluplnosti pokračovania tejto operácie, do ktorej je nasadených okolo 10.000 príslušníkov ozbrojených síl.

 

Kritici tvrdia, že hliadkovanie vojakov v uliciach miest obmedzuje možnosti armády zasahovať v zahraničných operáciách a pokračovať vo výcviku. Dodávajú tiež, že Sentinelle nie je najlepším spôsobom, ako predchádzať teroristickým útokom.

 

Patrolovanie vojenských hliadok v uliciach francúzskych miest a v blízkosti dôležitých objektov sa začalo po útokoch z novembra 2015, pri ktorých zahynulo vyše 230 ľudí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona