Autá s utečencami z Ukrajiny nebudú musieť platiť za diaľničnú známku

NETKY.SK • 22 Marec 2022, 19:00 • 2 min
Autá s utečencami z Ukrajiny nebudú musieť platiť za diaľničnú známku

BRATISLAVA - Vozidlá prevážajúce humanitárnu pomoc a odídencov budú oslobodené od úhrady mýta. Vozidlá registrované na Ukrajine nebudú musieť uhrádzať diaľničnú známku na území SR. Vyplýva to zo zákona o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Parlament o takzvanom lex Ukrajina rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

slovakia

left justify in out

Nová legislatíva tiež umožňuje, aby mali všetci utečenci z Ukrajiny prvých 30 dní po vstupe na územie SR nárok na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Dočasnú odbornú stáž budú môcť vykonávať všetky zdravotnícke povolania, nielen lekári, sestry a pôrodné asistentky prichádzajúce zo zahraničia. Zároveň sa má rozšíriť možnosť vykonávať odbornú stáž okrem nemocníc aj v ambulantnom sektore.

 

Nová legislatíva tiež prináša možnosť vykonania opatrení hospodárskej mobilizácie na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre obyvateľstvo z dôvodu vojnového konfliktu na území iného štátu. Zákon tiež stanoví povinnosti Operačnému stredisku záchrannej zdravotnej služby a poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý je držiteľom povolenia na prevádzkovanie ambulancie dopravnej zdravotnej služby ako subjektom hospodárskej mobilizácie.

 

img

 

Držiteľovi povolenia na veľkodistribúciu liekov sa má umožniť rozšíriť okruh subjektov, ktorým je povinný dodávať humánny liek zaradený v zozname kategorizovaných liekov o medzinárodné humanitárne organizácie poskytujúce humanitárnu pomoc.

V balíku opatrení sa tiež rozšíri právny rámec upravujúci velenie určeným jednotkám ozbrojených síl SR príslušným veliteľom NATO na našom území. Po novom sa má priznávať tehotenské štipendium aj žiačkam a študentkám z Ukrajiny.

 

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) bude mať kompetenciu poskytovať na účel úhrady neodkladnej zdravotnej starostlivosti ministerstvu zdravotníctva a zdravotnej poisťovni s najväčším počtom poistencov údaje o poskytnutí dočasného útočiska v SR, jeho zániku či zrušení.

 

Ukrajinským utečencom sa po novom umožní prístup k platobným účtom. Zákon dočasne umožní použiť na otvorenie účtov aj iné doklady, ktoré musia spĺňať podmienku možnosti zistenia vzhľadu, mena, priezviska a ďalších údajov. Zároveň musí ísť o doklady vydané oficiálnymi orgánmi Ukrajiny.

 

img

 

Mení sa tiež zákon o ochrane pamiatkového fondu, čím sa umožňuje poskytnutie pomoci pri ochrane kultúrneho dedičstva Ukrajiny a zabezpečenie osobitnej ochrany pamiatkového fondu SR v prípade mimoriadnej situácie. Po novom sa má tiež umožniť podať žiadosť Audiovizuálnemu fondu aj Fondu na podporu umenia vo viacerých jazykoch, aby sa o podporu mohli uchádzať aj osoby zasiahnuté konfliktom na území Ukrajiny.

 

Doposiaľ právna úprava umožňovala, aby dobrovoľnícku činnosť na podporu plnenia svojich úloh využívali vyššie územné celky a obce. Podľa novej legislatívy budú môcť využívať dobrovoľnícku činnosť na podporu plnenia svojich úloh aj orgány štátnej správy.

 

Nová legislatíva má byť účinná dňom vyhlásenia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona