Autá s dieselovým motorom budú už čoskoro produkovať menej škodlivín ako benzínové

NETKY.SK • 3 Marec 2017, 14:39 • 2 min
Autá s dieselovým motorom budú už čoskoro produkovať menej škodlivín ako benzínové

STUTTGART/BERLÍN - Diskusia o zákaze jazdy áut s dieselovým motorom do miest, respektíve v nich vybraných zón a dozvuky škandálu dieselgate Volkswagenu sa vo februári prejavili na predaji nových vozidiel.

slovakia

left justify in out

Spolkový úrad pre automobilovú dopravu (KBA) vo štvrtok (2. 3.) vydal správu, že minulý mesiac sa predalo v krajine o 10,5 % menej áut s dieselovým motorom než v rovnakom mesiaci vlaňajška. Január tohto roku zaznamenal rast predaja osobných áut s benzínovým i vznetovým motorom o 10,5 %. Prvý mesiac tohto roku mal však o dva pracovné dni viac než vlaňajší.

 

Minulý mesiac sa predalo v Nemecku medziročne o 2,6 % áut menej, celkom 243.602. Počet nových áut s benzínovým motorom, ktoré vstúpili do cestnej premávky vzrástol na 53,7 %.

 

V Stuttgarte nebudú môcť jazdiť niektoré dni v týždni vozidlá, ktoré produkujú veľké množstvo výfukových plynov. Zákaz sa bude vzťahovať na autá s dieselovým motorom, ktoré neplnia normu Euro 6. Rovnaký postup zrejme schvália aj viaceré ďalšie veľké nemecké mestá.

 

Prezident Združenia automobilového priemyslu Matthias Wissmann v Berlíne novinárom povedal, že najnovšie obmedzenia neznamenajú koniec výroby automobilov so vznetovým motorom. Za menej ako štyri roky prídu na trh autá s dieselovým motorom, ktoré na kilometer jazdy vyprodukujú len 95 gramov kysličníka uhličitého (CO2). Wissmann upozornil na pokrok, ktorý sa na dosiahnutie cieľa normy Euro 6 už zaznamenal. Moderný dieselový motor v porovnaní s benzínovým už produkuje o 15 až 20 % menej CO2.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies