Autá pri Eurovei vytlačí cyklotrasa

NETKY.SK • 28 August 2013, 14:58 • 2 min
Autá pri Eurovei vytlačí cyklotrasa

BRATISLAVA – V okolí bratislavského nákupného strediska Eurovea by mala do konca tohto roku vzniknúť cyklotrasa. Mesto ju plánuje v prvej etape zrealizovať v úseku od Umelky po novú budovu Slovenského národného divadla (SND) a na jar chce pokračovať v druhej etape až po Most Apollo. Cyklistom by mali ustúpiť autá.

slovakia

left justify in out

Dnes chýbajúca cyklotrasa mala okolo nákupného centra pôvodne viesť po nábreží tak, ako je to zapísané v územnom pláne. "To by však nebolo zmysluplné. Po nábreží chodí veľmi veľa peších, mamičky s deťmi, je tam veľký pohyb. Rozhodli sme sa, že ju presunieme na druhú stranu," povedal pre TASR poradca primátora Michal Feik. Nová cyklotrasa sa tak bude tiahnuť popred ministerstvo vnútra, ďalej medzi budovou divadla a Námestím Milana Rastislava Štefánika až po Most Apollo. "Pred divadlom je veľký priestor, tam bude pohyb zmiešaný," podotkol Feik.

Cyklisti zaberú priestor, ktorí dnes patrí autám. "Pred ministerstvom vnútra vyhradíme jeden pruh pre cyklistov, pre autá tam jeden stačí. V úseku od SND cez Pribinovu ulicu po most zase pre cyklistov vyčleníme jednu časť niekoľkoprúdovej komunikácie," vysvetľuje Feik s tým, že na Pribinovej by tak mal vzniknúť komfortný dvojsmerný cyklopruh. K výjazdu z garáží rovnako plánujú namaľovať priechod pre chodcov.

Prvú etapu cyklotrasy zaplatí podľa Feika investor Eurovei. "V tejto chvíli máme pripravenú kompletnú projektovú dokumentáciu od Umelky po SND," priblížil. Druhú etapu si už bude platiť mesto, náklady na stavebné úpravy na Pribinovej odhaduje na 45.000 eur. "Dodávateľa prác by sme chceli súťažiť ešte tento rok, aby sa na jar mohlo začať s realizáciou cyklotrasy."

Hlavné mesto v týchto dňoch pracuje na približne 1200-metrovej cyklotrase pri Chorvátskom ramene. V úseku Tematínska a Antolská odštartovali práce začiatkom augusta. "Máme upraviť krajnice obrubníkmi a na to dávame asfaltovú vrstvu. Následne celú časť vyznačíme vodorovným a zvislým dopravným značením," avizoval Jakub Kolesár z firmy Skanska na dnešnom brífingu v rámci kontrolného dňa primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD). Cyklotrasu by mali dokončiť do dvoch týždňov. "V polovici septembra by to už malo byť kompletne hotové," dodal Kolesár. Cena za tento projekt by sa mala vyšplhať na 70.000 eur.

Ftáčnik tvrdí, že z priestoru cyklotrasy pri Chorvátskom ramene by mohli úplne vytlačiť autá, ktoré by tam chodili len ako výnimka, napríklad pre zásobovanie prevádzok, ktoré sa nachádzajú na brehu Draždiaka. "Oddelili by sme od seba cyklistov a peších, pretože tu chodí veľa ľudí pešo," doplnil primátor.

Do konca roka by sa malo podľa neho zrealizovať ešte dopravné značenie na medzinárodnej cyklotrase Eurovelo 6 v úseku z Bergu do Čunova. "Potom sa presunieme do Podunajských Biskupíc a Vrakune, kde budeme upravovať povrch a robiť značenie," pokračoval. V príprave na realizáciu má mesto okrem cyklotrasy okolo Eurovei na tento rok v pláne ešte ďalšie úseky, napríklad na Bajkalskej ulici, v úseku Mlynské Nivy a Ružinovská, na Račianskej by zase mali pribudnúť bodové opatrenia a v Podunajských Biskupiciach sa pripravuje na realizáciu úsek Orenburská a Trojičné námestie. "Všetky chceme zrealizovať do konca roka. Ak nezačne v októbri snežiť, vieme to urobiť," tvrdí Ftáčnik.

Primátor dnes podotkol, že mestu sa v mnohých prípadoch podarilo vysúťažiť nižšie ceny, ako boli odhadované finančné náklady na cyklotrasy. "Prostredníctvom ušetrených peňazí chcem poslancom navrhnúť podporiť projekt požičiavania mestských bicyklov," avizoval. Systém, pomocou ktorého by si mohol Bratislavčan požičať bicykel na jednom mieste, presunúť sa do cieľa svojej cesty a vrátiť ho na inom, by mal začať v hlavnom meste fungovať na jar budúceho roka. Bratislava už vybrala prevádzkovateľa, ešte však hľadá sponzorov, ktorý jej pomôžu projekt zaplatiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies