Autá, čo vozia kameň pre automobilku v Nitre, obťažujú ľudí

NETKY.SK • 21 December 2015, 14:15 • 2 min
Autá, čo vozia kameň pre automobilku v Nitre, obťažujú ľudí

DECHTICE – Obyvateľov obcí Dechtice, Kátlovce, Dolné Dubové a Špačince v okrese Trnava už zhruba tri týždne vyrušuje prejazd plne naložených nákladných áut. Vozia kamene z kameňolomu pri Dechticiach pre potrebu výstavby novej automobilky pri Nitre. Obyvatelia sú nervózni najmä v nočných hodinách, keď ich prechádzajúce vozidlá zobudia zo spánku. Sťažnosti zaregistrovali už všetci starostovia.

slovakia

left justify in out

Kameň preváža spoločnosť Jiva Trade, s.r.o., so sídlom v Seredi. Podľa konateľa Tomáša Vavroviča v uplynulých dňoch na základe štátnej zákazky vozili kameň pre pilotáž na pozemkoch pre výrobný závod. "V takom objeme, aby sa tam mohlo pracovať aj počas sviatkov," povedal pre TASR. Dnes o 18. hodine bude podľa jeho slov prevoz materiálu na stavbu cez spomínané štyri obce zastavený až do začiatku roka, do 11. alebo možno až 15. januára. K ďalšiemu prevážaniu sa zatiaľ nevedel vyjadriť, harmonogram podľa neho nie je zatiaľ stanovený. "Konáme vždy iba v rámci zákona," reagoval Vavrovič na otázku, či je vhodné využívať na prevoz nočné hodiny. Automobilka bude podľa jeho slov potrebovať tento materiál aj na ďalšie etapy výstavby.

 

Starosta obce Kátlovce Pavol Johanes povedal, že po novom roku plánujú vyvolať stretnutie s danou spoločnosťou a aj Trnavským samosprávnym krajom, ktorý je vlastníkom ciest. "Robili teraz nonstop," konštatoval. Július Zemko, starosta Špačiniec, dodal, že sa pravdepodobne obráti na políciu, aby kontrolovala dodržiavanie zákona o čase rozvozu v noci a počas voľných dní a rovnako sledovala aj preťaženosť vozidiel. "Ktoré ničia cesty," povedal. S rovnakým problémom bojovali obyvatelia štyroch obcí v lete tohto roku, keď z kameňolomu vozili kameň na spevňovanie hrádze vodného diela Kráľová pri Seredi. Kým však obce skonsolidovali svoje sťažnosti, objednávka na dovoz sa skončila.

 

Najviac dotknutou obcou sú Dechtice. "My pociťujeme všetko, kameň odstreľujú, melú a vozia v blízkosti nás. Posledné domy sú ani nie kilometer vzdialené, ľudí budí v noci aj zvuk zariadení na mletie," povedal pre TASR starosta Karol Zachar. Obec znepokojuje, že plocha kameňolomu sa čoraz viac zväčšuje. "Tabuľa Chránená krajinná oblasť bola kedysi pred kameňolomom, teraz je už za ním, nevieme, kto a kedy ju posunul," konštatoval.

 

Dodal, že problémy s ťažbou a rozvozom majú okrem ľudí už aj napríklad ryby v rybárni Lesov SR. "Správca rybárne ma pred troma dňami kontaktoval, že pstruhy sa nedajú kŕmiť, lebo sú zaľahnuté na dne pre špinavú vodu. Rybáreň je napájaná z Blavy, ktorá preteká okolo kameňolomu. Tam stoja nákladniaky a vodiči ich údajne v potoku umývajú. Priplávali po hladine aj olejové škvrny," dodal starosta Dechtíc.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies