Austrálsky zdravotník mal spolupracovať s Islamským štátom v Sýrii

NETKY.SK • 25 Júl 2015, 11:59 • 2 min
Austrálsky zdravotník mal spolupracovať s Islamským štátom v Sýrii

SYDNEY - Policajná eskorta dopravila v noci nadnes z Turecka do Sydney 39-ročného austrálskeho zdravotníka podozrivého zo spolupráce s extrémistickou skupinou Islamský štát (IS). Podozrivý Adam Brookman tvrdí, že pre týchto islamistov pracoval z donútenia, napísala agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie médiá.

slovakia

left justify in out

Brookman predstúpi v pondelok pred súd v Melbourne v štáte Viktória, kde by mali byť voči nemu vznesené obvinenia z napomáhania extrémistickej skupine. Podľa denníka Sydney Morning Herald mal Austrálčan pôsobiť ako hliadka a vykonávať prieskumné aktivity pre IS v Sýrii. Za tento čin Brookmanovi hrozí trest do výšky 25 rokov za mrežami.

 

Brookman, ktorý je otcom piatich detí, na jar novinárom povedal, že vlani vycestoval do Sýrie, aby tam pracoval ako humanitárny pracovník. Kvôli zraneniu spôsobenému pri leteckom útoku sa podľa jeho slov dostal do nemocnice kontrolovanej IS. Brookman následne z donútenia spolupracoval s IS ako zdravotník pokým sa mu nepodarilo utiecť do Turecka, kde sa dobrovoľne odovzdal do rúk austrálskym úradom.

 

Brookman je prvým známym občanom Austrálie, ktorý sa vrátil z území kontrolovaných IS v Iraku a Sýrii. Vláda predpokladá, že na strane povstalcov bojuje v týchto oblastiach okolo 100 Austrálčanov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies