Austrálsky vicepremiér sa musí vzdať funkcie, rozhodol súd

NETKY.SK • 27 Október 2017, 06:42 • 2 min
Austrálsky vicepremiér sa musí vzdať funkcie, rozhodol súd

SYDNEY - Podpredseda austrálskej vlády Barnaby Joyce sa musí vzdať svojej funkcie, pretože v čase vlaňajších parlamentných volieb mal dvojaké občianstvo, čím porušil ústavu. Rozhodol o tom v piatok najvyšší súd, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vicepremiér Joyce je členom dolnej komory austrálskeho parlamentu, kde má koalícia premiéra Malcolma Turnbulla väčšinu len vďaka jedinému kreslu. Vláda musí teraz vypísať doplňujúce voľby.

Joyce, ktorý sa v auguste zriekol svojho novozélandského občianstva, vyhlásil, že sa bude opäť uchádzať o kreslo v parlamente.

 

Najvyšší súd rozhodoval aj v šiestich ďalších podobných prípadoch. Štyroch zákonodarcov, ktorí mali dvojaké občianstvo, zbavil spôsobilosti pôsobiť v parlamente.

 

Novozélandská vláda 14. augusta potvrdila, že austrálsky vicepremiér Barnaby Joyce je aj občanom Nového Zélandu. Joyce krátko predtým pripustil, že by mohol mať dvojaké austrálsko-novozélandské občianstvo, a dodal, že túto záležitosť nechá preskúmať najvyšším súdom. Stal sa tak ďalším z austrálskych politikov, ktorých zasiahla vlna takýchto odhalení.

 

Joyce sa narodil v Austrálii a jeho spojenie s Novým Zélandom spočíva len v tom, že odtiaľ pochádza jeho otec. Zistenie, že je automaticky držiteľom novozélandského občianstva, ho podľa vlastných slov "šokovalo".

Turnbull vtedy vyhlásil, že Joyce, ktorý je lídrom koaličnej Národnej strany Austrálie, sa nemusí vzdávať svojej funkcie, kým najvyšší súd nepreskúma jeho situáciu. Opoziční labouristi ho naopak vyzývali, aby odstúpil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies