Austrálsky vicepremiér Barnaby Joyce bude mať problémy s dvojitým občianstvom

NETKY.SK • 14 August 2017, 08:34 • 2 min
Austrálsky vicepremiér Barnaby Joyce bude mať problémy s dvojitým občianstvom

BRATISLAVA - Austrálsky vicepremiér Barnaby Joyce je ďalším tamojším politikom, ktorý bude mať zrejme problémy s dvojitým občianstvom.

slovakia

left justify in out

Ako v pondelok informoval, po otcovi, ktorý sa narodil na Novom Zélande, zdedil aj on občianstvo ostrovného štátu. Túto informáciu neskôr potvrdil aj novozélandský minister vnútra Peter Dunne. Ten sa pre austrálske médiá vyjadril, že dieťa narodené Novozélanďanovi automaticky dostane ich občianstvo. Austrálska ústava však nepripúšťa, aby Austrálčania s dvojitým občianstvom pôsobili v štátnej funkcii.

Joyce sa vyjadril, že o svojom dvojitom občianstve netušil, kým ho na to minulý týždeň neupozornila Novozélandská vyššia komisia. "Netreba hovoriť, že ma to šokovalo. Nikto z nás, ani ja, ani moji rodičia, sme nemali dôvod myslieť si, že by som mohol byť občanom iného štátu," uviedol.

 

Politikov otec je rodený Novozélanďan a do Austrálie sa presťahoval v roku 1947, Joyce sa narodil o 20 rokov neskôr v meste Tamworth v štáte Nový Južný Wales. Vicepremiér tiež povedal, že sa s týmto problémom obráti na Vyšší súd, aby rozhodol, či môže zotrvať vo funkcii. Než však vynesie svoj verdikt, Joyce bude naďalej pôsobiť ako vicepremiér, keďže podľa hlavného právneho zástupcu Austrálie zdedeným občianstvom neporušuje ústavu.

Joyce je už piatym austrálskym politikom, ktorý v ostatných mesiacoch oznámil, že má aj cudzie občianstvo. V júli sa k dvojitému občianstvu priznali podpredsedovia Strany zelených Larissa Waters a Scott Ludlam. Waters sa narodila v Kanade a Ludlam na Novom Zélande, obaja od útleho detstva žili v Austrálii a o tom, že sú stále aj občanmi krajín, v ktorých sa narodili, až donedávna nevedeli. Obaja preto odišli z politiky. Dvojité občianstvo priznali aj senátori Matt Canavan a Malcolm Roberts, o ktorých spôsobilosti pôsobiť v štátnej funkcii tiež rozhodne súd.

V prípade, že by súd uznal Joycea nespôsobilého funkcie vicepremiéra, vládu premiéra Malcolma Turnbulla by čakali doplňovacie voľby a jej udržanie moci by bolo v ohrození. Turnbull by podľa nej mohol zostaviť vládu s pomocou nezávislých členov parlamentu a menších strán.

Turnbull už prostredníctvom otvoreného listu vyzval na riešenie problému s dvojitým občianstvom, tvrdiac, že ho nevedomky majú možno milióny Austrálčanov. "Austrálčania musia mať dôveru v náš politický systém a riešenie akejkoľvek neistoty je kľúčové," uviedol. Spomínané nariadenie do ústavy napísali ešte v 19. storočí a vlna odchodov z politiky, ktorú spôsobilo, spustila aj vlnu kritiky zo strany spoločnosti a médií.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona