Austrálsky štát Queensland postihli záplavy

NETKY.SK • 28 Január 2013, 12:11 • 2 min
Austrálsky štát Queensland postihli záplavy

Austrálsky štát Queensland postihli záplavy - Svet Najväčšie záplavy v dejinách postihli v týchto dňoch mesto Bundaberg na severovýchode Austrálie. O život pri nich prišli najmenej dvaja ľudia.

slovakia

left justify in out

imgNajväčšie záplavy v dejinách postihli v týchto dňoch mesto Bundaberg na severovýchode Austrálie. O život pri nich prišli najmenej dvaja ľudia.

Zaplavených je viac ako 1200 domov a desiatky rodín museli evakuovať zo striech ich domov helikoptéry. Informovali o tom dnes miestne úrady.

Miestna polícia podľa agentúry DPA spresnila, že záchrana ľudí po vode nie je možná. Preto vyzvala obyvateľov zaplavených domov, aby sa snažili dostať na strechu - ak je bezpečná - a tam počkali na záchrannú akciu, do ktorej sú nasadené zatiaľ tri vrtuľníky so špeciálnym navijakom. 

Námestník primátora mesta David Batts uviedol, že mnohí obyvatelia mesta ignorovali nedeľňajšie nariadenie radnice, aby sa uchýlili pred cyklónovými dažďami do bezpečia, a teraz žiadajú pomoc pri evakuácii zo zaplavených domov. Podotkol, že ide o najväčšie záplavy v meste od roku 1893.

Výdatné dažde, ktoré sprevádzajú prechod tropického cyklónu nad austrálskym štátom Queensland, by mohli spôsobiť záplavy aj v južnejšie ležiacich mestách Gympie a Maryborough. 

Predseda vlády štátu Queensland, Campbell Newman, informoval, že úrady nariadili evakuáciu v meste Lockyer Valley, západne od Brisbane, kde pri záplavách v roku 2011 zahynulo 19 ľudí. Samotné Brisbane by mala záplavová vlna zasiahnuť v druhej polovici týždňa. Mesto chráni protipovodňová hrádza, ktorej zamestnanci sa snažia udržať hladinu rieky Brisbane na čo najnižšej možnej úrovni.

Počas záplav pred dvoma rokmi sa táto hrádza pretrhla a rozvodnená rieka zaplavila viac ako 20.000 domov a usadlostí. Federálna vláda to vtedy označila za najzávažnejšiu prírodnú katastrofu. 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies