Austrálsky Senát odmietol referendum o rovnosti homosexuálnych sobášov

NETKY.SK • 8 November 2016, 10:14 • 2 min
Austrálsky Senát odmietol referendum o rovnosti homosexuálnych sobášov

CANBERRA - Senát austrálskeho parlamentu odmietol plán vlády na vypísanie nezáväzného referenda o uznaní sobášov osôb rovnakého pohlavia. Horná komora parlamentu v neprospech návrhu konzervatívnej vlády premiéra Malcolma Turnbulla v pondelok zahlasovala v pomere 33:29, informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Plán rátal s konaním plebiscitu na budúci rok 11. februára. Oponenti rovnosti sobášov tento zámer podporili, zatiaľ čo väčšina stúpencov homosexuálnych zväzkov sa proti tomu postavila s varovaním, že by to vyvolalo rozdeľujúcu verejnú diskusiu. Proti konaniu plebiscitu vystúpila aj lesbická opozičná senátorka Penny Wongová.

 

Väčšina zástancov rovnosti sobášov chce, aby parlament o tejto záležitosti rozhodol bez verejného hlasovania. Vláda sa musí ešte vyjadriť, či zákonodarcom umožní rozhodnúť vo veci uznania sobášov osôb rovnakého pohlavia.

 

Názor verejnosti by však nemal právnu váhu a poslanci by aj tak museli zmeniť zákon v parlamente. Niekoľko vládnych zákonodarcov vyhlásilo, že v parlamente zahlasuje proti danej iniciatíve, a to aj vtedy, ak by sa väčšina Austrálčanov v referende vyjadrila v prospech rovnosti homosexuálnych sobášov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona