Austrálsky premiér vyzval Rusko na dodržiavanie prímeria na Ukrajine

NETKY.SK • 11 December 2014, 10:17 • 2 min
Austrálsky premiér vyzval Rusko na dodržiavanie prímeria na Ukrajine

SYDNEY - Austrálsky premiér Tony Abbott počas štvrtkového stretnutia s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom prisľúbil podporu Kyjevu a vyzval Rusko, aby dodržiavalo dohodu o prímerí na ukrajinskom východe podpísanú začiatkom septembra.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na stiahnutie z oblasti zmietanej separatistickým konfliktom vyzval Rusov aj Porošenko, ktorý pricestoval do Austrálie na trojdňovú návštevu. Na tlačovej konferencii v Melbourne taktiež povedal, že v prípade vypočutia výzvy je návrat mieru a stability na Ukrajinu otázkou niekoľkých týždňov.

 

"Sme na strane slobody, demokracie a sebaurčenia... A na rovinu, sloboda, demokracia a sebaurčenie sú v častiach východnej Európy v súčasnosti ohrozené," odpovedal Abbott na otázku, či je Austrália v ukrajinskom konflikte na niekoho strane. Austrálsky premiér však už dlhšie adresuje tvrdé vyjadrenia Rusku, ktoré Kyjev a Západ obviňujú z podporovania východoukrajinských separatistov. Robí tak predovšetkým po júlovom zrútení malajziského boeingu, pri ktorom Austrália prišla o 38 ľudí. Lietadlo totiž podľa neho zostrelili povstalci vyzbrojení Moskvou. Rusko však podporovanie separatistov popiera a nepovažuje sa za stranu konfliktu. 

 

"Prosím, zastavte paľbu. Prosím, prepustite rukojemníkov. Prosím, stiahnite vašich vojakov z môjho územia. Prosím, uzavrite hranicu," odkázal Porošenko protivníkom. "A ja sľubujem, že ak zatvoríte hranicu, v priebehu jedného - dvoch - troch týždňov bude na Ukrajine mier a stabilita. Veľmi jednoduché," vyjadril sa prezident. Porošenko s Abbottom rokovali aj o možnom nákupe austrálskeho uránu pre ukrajinské jadrové elektrárne či dodávkach uhlia, ktorého má Ukrajina v dôsledku separatistického konfliktu nedostatok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona