Austrálsky premiér Turnbull prežil aj hlasovanie o dôvere v parlamente

NETKY.SK • 21 August 2018, 09:17 • 2 min
Austrálsky premiér Turnbull prežil aj hlasovanie o dôvere v parlamente

CANBERRA - Austrálsky premiér Malcolm Turnbull prežil v utorok hlasovanie o nedôvere, iniciované opozičnou Austrálskou labouristickou stranou.

slovakia

left justify in out

K hlasovaniu poslancov dolnej komory parlamentu došlo len pár hodín po tom, ako Turnbull ustál i vnútrostranícke hlasovanie o dôvere.

 

Návrh na hlasovanie o nedôvere predložil do dolnej komory parlamentu líder labouristov Bill Shorten. Keby zaň hlasoval dostatočný počet poslancov, premiér by musel podať demisiu alebo by sa konali predčasné voľby. Proti Turnbullovi sa však v Snemovni reprezentantov vyslovilo len 67 poslancov, zatiaľ čo ďalších 76 ho podporilo.

 

K hlasovaniu v parlamente došlo len niekoľko hodín po tom, ako Turnbull v utorok prežil vnútrostranícke hlasovanie o dôvere, vďaka čomu naďalej zostáva na svojom poste lídra Austrálskej liberálnej strany a šéfa vládneho kabinetu.

 

Za Turnbullovo zotrvanie v čele strany hlasovalo 48 liberálnych zákonodarcov - poslancov Snemovne reprezentantov a senátorov. Jeho vyzývateľa, ministra vnútra Petra Duttona, podporilo 35 liberálov. Bezprostredne po zverejnení výsledkov hlasovania Dutton zo svojej funkcie odstúpil.

 

Turnbull (63) vyhlásil kreslo šéfa liberálov za voľné po týždni špekulácií, že po sérii neuspokojivých výsledkov prieskumov verejnej mienky nemá podporu svojich kolegov.

 

Od roku 2007 sa na poste austrálskeho premiéra vystriedalo päť politikov, pričom ani jeden z nich nevládol celé volebné obdobie.

 

Nasledujúce parlamentné voľby by sa v Austrálii mali konať najneskôr v máji 2019.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies