Austrálsky premiér Tony Abbott čelí výzvam na odvolanie z funkcie

NETKY.SK • 6 Február 2015, 08:51 • 2 min
Austrálsky premiér Tony Abbott čelí výzvam na odvolanie z funkcie

CANBERRA - Austrálsky premiér Tony Abbott čelí hrozbe predčasného odvolania z postu predsedu vlády. Člen jeho Liberálnej strany Austrálie (LPA) Luke Simpkins totiž dnes varoval, že podá podnet na hlasovanie o vyslovení nedôvery Abbottovi, ako aj jeho námestníčke Julii Bishopovej, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ nie je jasné, či niekto zo zákonodarcov bude nominovaný ako protikandidát Abbotta alebo Bishopovej, ktorá je zároveň šéfkou rezortu medzinárodných vzťahov. Jeho spolustraník Philip Ruddock potvrdil, že ak podnet na utorkovom stretnutí schvália, tajné hlasovanie o Abbottovej politickej budúcnosti sa uskutoční.
      

Abbott svojich kolegov varoval pred takýmto krokom s tým, že Austrálčania v roku 2013 odmietli vládu roztrieštenej stredoľavej Strany práce (ALP) preto, že tá v priebehu štyroch rokov vymenila premiéra dvakrát. Ako možní náhradníci Abbotta sa spomínajú Julie Bishopová a minister komunikácií Malcolm Turnbull.
      

Abbott, ktorý je v polovici svojho prvého trojročného mandátu austrálskeho premiéra, bojuje s klesajúcou obľúbenosťou v radoch verejnosti. To sa podpísalo aj pod volebné straty konzervatívnych vlád v štátoch Viktória a Queensland. Kritiku zožal aj za nedávne udelenie rytierskeho titulu britskému princovi Philipovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies