Austrálsky premiér nevyšle na boj s IS ďalších vojakov, proti terorizmu chce bojovať politikou

NETKY.SK • 24 November 2015, 08:48 • 2 min
Austrálsky premiér nevyšle na boj s IS ďalších vojakov, proti terorizmu chce bojovať politikou

SYDNEY - Austrália napriek teroristickým útokom v Paríži nevyšle vojakov do Sýrie, aby tam bojovali s Islamským štátom, pretože terorizmus treba riešiť politicky, povedal dnes v austrálskom parlamente premiér Malcolm Turnbull.

slovakia

left justify in out

Vo svojom prvom prejave o národnej bezpečnosti, odkedy sa pred dvoma mesiacmi ujal funkcie, Turnbull povedal, že prípadný teroristický útok v Austrálii "zostáva pravdepodobný". Avšak jeho reakcia na teroristické útoky bola umiernenejšia ako reakcia jeho predchodcu Tonyho Abbotta, ktorý minulý týždeň vyzval na posilnenie pozemnej vojenskej akcie proti džihádistom v Sýrii, konštatuje agentúra DPA.


"Toto nie je čas na gestá ani robenie veľkých ramien," povedal Turnbull. Hnev z útokov v Paríži nám nesmie "zatieniť rozum", zdôraznil s tým, že terorizmus porazíme, ak budeme konať "pokojne, vecne a profesionálne". Podľa Turnbulla sa Islamský štát nachádza v zásadne slabom postavení. "Má viac smartfónov ako pušiek, viac účtov na Twitteri ako vojakov. Nesmieme sa nechať oklamať jeho vychvaľovaním sa," dodal. "Cieľom silnej koalície 60 krajín je narušiť, pokoriť a napokon poraziť Islamský štát. To si bude vyžadovať trpezlivú, prácnu širokospektrálnu stratégiu. Nielen vojenskú, ale aj finančnú, diplomatickú a politickú."


Turnbull zdôraznil, že v Iraku má Austrália druhý najväčší počet vojakov hneď po USA, a zdôraznil, že tam sa expanziu Islamského štátu už podarilo zastaviť. Predstavitelia svetového spoločenstva, s ktorými sa podľa vlastných slov stretol minulý týždeň, však nie sú za to, aby vojenské sily pod vedením USA dobyli a prevzali kontrolu nad územím, ktoré teraz kontroluje Islamský štát.


Austrália podporuje rokovania vo Viedni, ktoré sa pokúšajú nájsť politické riešenie pre Sýriu, dodal. "Týchto teroristov porazíme. A najsilnejšie zbrane, ktoré prinesieme do týchto bojov, sme my sami, naše hodnoty, náš spôsob života," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies