Austrálsky premiér Abbott výrokom urazil domorodých aborigénov

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 12:51 • 2 min
Austrálsky premiér Abbott výrokom urazil domorodých aborigénov

SYDNEY - Austrálsky premiér Tony Abbott sa dnes dostal pod paľbu kritiky zo strany aborigénskych lídrov, keď vyhlásil, že Austrália bola pred príchodom britských kolonizátorov "neobývaná". Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Abbottov výrok zaznel na stretnutí s podnikateľskou skupinou, kde povedal, že víta zahraničné investície. "Domnievam sa, že táto krajina vďačí za svoju existenciu určitej forme investícií britskej vlády vo vtedy neobývanej alebo iba ledva osídlenej Veľkej južnej zemi," uviedol premiér vo štvrtok večer v Melbourne.

 

Podľa aborigénskej senátorky Novy Perisovej je Abbottov výrok urážajúci a pohŕdavý voči domorodým Austrálčanom, ktorí na území kontinentu žili desaťtisíce rokov pred príchodom prvej flotily britských trestancov v roku 1788.

 

"Britské osídlenie nebolo zahraničnou investíciou, ale okupáciou," uviedla Perisová pre stanicu ABC. Premiérov poradca pre záležitosti domorodých obyvateľov Warren Mundine označil jej komentáre za smiešne a bizarné.

 

Abbott na druhej strane vždy zdôrazňoval svoje pochopenie pre aborigénske otázky a každý rok trávi minimálne týždeň v odľahlých austrálskych domorodých komunitách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona