Austrálsky premiér Abbott prišiel o funkciu, liberáli ho vymenili za Turnbulla

NETKY.SK • 14 September 2015, 14:54 • 2 min
Austrálsky premiér Abbott prišiel o funkciu, liberáli ho vymenili za Turnbulla

CANBERRA - Tony Abbott dnes prišiel o funkciu austrálskeho premiéra, v ktorej ho nahradí jeho predchodca vo funkcii predsedu Liberálnej strany a dlhoročný vnútrostranícky súper, minister komunikácií, milionár Malcolm Turnbull.

slovakia

left justify in out

Novinárom to povedal šéf parlamentného klubu tejto konzervatívnej strany Scott Buchholz po hlasovaní v Canberre.

K zmene na čele austrálskej koaličnej vlády dochádza po dvoch rokoch, v čase, keď stráca v prieskumoch podporu, informovala agentúra AP.

 

Buchholz povedal médiám, že poslanci strany rozhodli o vystriedaní Abbotta jeho hlavným vnútrostraníckym súperom Turnbullom pomerom hlasov 54:44. Turnbull už vo februári inicioval podobné vnútrostranícke hlasovanie, vtedy ho však Abbott prežil.

 

Za podpredsedníčku Liberálnej strany bola zvolená ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová. Hlasovanie sa uskutočnilo v mimoriadne nestálom období v austrálskej politike. Turnbull bude štvrtým austrálskym premiérom za niečo vyše dva roky. "Premiér nie je schopný poskytnúť našej krajine také ekonomické vedenie, aké ona potrebuje," povedal novinárom ešte pred hlasovaním strany Turnbull. "Potrebujeme iný štýl vedenia." Abbott opustil stranícke rokovanie ihneď po hlasovaní a s médiami nehovoril.

 

V roku 2009 tomu bolo naopak - vtedy Abbott zosadil z čele strany obľúbeného milionára Turnbulla, ktorému u pravicového krídla spolustraníkov uškodili jeho podpora obchodovaniu s uhlíkovými emisiami, postoj k manželstvu partnerov rovnakého pohlavia a tiež podpora vyhlásenia austrálskej republiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies