Austrálsky herec Paul Hogan z filmu Krokodíl Dundee oslavuje 75 rokov

NETKY.SK • 7 Október 2014, 11:10 • 2 min
Austrálsky herec Paul Hogan z filmu Krokodíl Dundee oslavuje 75 rokov

BRATISLAVA - Austrálsky filmový herec Paul Hogan, hlavný predstaviteľ kasového trháku Krokodíl Dundee, sa v stredu dožije životného jubilea 75 rokov. Narodil sa 8. októbra 1939 v austrálskom meste Lightning Ridge.

slovakia

left justify in out

Hovorí o sebe, že je najznámejším Austrálčanom na svete a skutočným veľvyslancom svojej vlasti. Predtým, než sa v 70. rokoch 20. storočia stal slávnym austrálskym komikom, pracoval ako slabo platený robotník na moste Harbor Bridge v austrálskom Sydney.
      

Keď sa pred rokmi prihlásil do televíznej šou ako stepujúci vrhač nožov, producenti ho považovali za kurióznu postavičku, Hogan sa však nedal – satirou šou zosmiešnil, vydobyl si neobyčajný úspech u publika a etabloval sa na úspešného komika. V roku 1973 už mal vlastný zábavný televízny program The Paul Hogan Show. Nakrútil aj jeho britskú verziu Hogan in London (1975).
      

Na filmové plátno sa dostal v epizódnych rolách vo filmoch Fatty Finn (1980), ANZAC (1985). V tom istom roku ho krajania zvolili za Austrálčana roka. Okrem iného mu to vynieslo účasť v úspešnej reklamnej kampani, v ktorej oblečený iba v tielku lákal do Austrálie amerických turistov.
      

Ozajstný úspech však pre Hogana znamenala snímka Crocodile Dundee (Krokodíl Dundee, 1986). Film zarobil 350 miliónov amerických dolárov (272,52 mil. eur) a doteraz zostáva najúspešnejším austrálskym filmom. Prvá časť "Krokodíla" hlavnému predstaviteľovi priniesla celosvetovú slávu. Hogan pre svoju filmovú partnerku Lindu Kozlowski z tohto filmu opustil aj manželku, s ktorou mal päť detí (k rozvodu s herečkou Lindou Kozlowski došlo v roku 2014).
      

O dva roky neskôr bola nakrútená druhá časť Crocodile Dundee 2 (Krokodíl Dundee 2) s pôvodnými hercami Lindou Kozlowski a Paulom Hoganom, ktorý v nej v americkom New Yorku bojuje proti juhoamerickým drogovým dílerom. Tretie pokračovanie pochádza z roku 2001 - Crocodile Dundee in Los Angeles (Krokodíl Dundee v Los Angeles).
      

Predlohou príbehu o Krokodílovi Dundeem bol život austrálskeho zálesáka Rodneyho Ansella, ktorý zahynul v roku 1999 pri prestrelke s políciou neďaleko Darwinu. Ďalšie filmy si už nezopakovali úspech prvého "krokodíla". Objavil sa napríklad v snímkach Almost an Angel (Ako anjel, 1990), Flipper (1996), Floating Away (Dolu vodou, 1998), Charlie & Boots (2009).
      

V roku 2010 Paula Hogana zadržali v Austrálii. Krajinu mu zabránili opustiť po pohrebe matky, na ktorý vtedy k protinožcom pricestoval. Austrálsky daňový úrad (ATO) ho vinil z využívania súkromných fondov a daňových rajov na to, aby sa vyhol zaplateniu dane 37 miliónov austrálskych dolárov (25,8 milióna eur) z nepriznaných príjmov. Po stretnutí s Hoganom však predstavitelia ATO svoje rozhodnutie stiahli a herec sa mohol vrátiť k rodine v Los Angeles (USA). ATO začal vyšetrovanie v roku 2006, keď sa objavili správy, že tantiémy zo série filmov Krokodíl Dundee vo výške desiatok miliónov dolárov smerovali do daňových rajov v Čile a Holandských Antilách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies