Austrálski vedci sa pri pomenovávaní nových druhov hmyzu inšpirovali postavami od Marvelu

NETKY.SK • 30 Júl 2020, 09:33 • 2 min
Austrálski vedci sa pri pomenovávaní nových druhov hmyzu inšpirovali postavami od Marvelu

BRATISLAVA - Austrálski vedci tento rok pomenovali 165 nových druhov rastlín a živočíchov, pričom sa v niektorých prípadoch inšpirovali aj postavami z komiksového sveta z dielne spoločnosti Marvel.

slovakia

left justify in out

Názvy inšpirované obľúbenými superhrdinami i antihrdinami si vyslúžili štyri druhy hmyzu z radu dvojkrídlovcov, jeden takýto hmyz zase nesie meno po legendárnom tvorcovi marvelovských komiksov Stanovi Leem. Informuje o tom televízia CNN.

 

Inšpirovaní obľúbenými komiksami
Odborníci z austrálskej národnej vedeckej agentúry CSIRO pomenovali jednu hnedozlatú muchárku Daptolestes bronteflavus, čo v preklade znamená blond búrka a odkazuje na Thora, boha blesku.

 

Po ďalšom bohovi, tentokrát ľsti - Lokim, nesie meno Daptolestes illusiolautus, ktorej prívlastok v preklade znamená elegantný klam. Daptolestes feminategus, alebo žena, ktorá má oblečenú kožu, odkazuje na Natashu Romanoff a jej superhrdinské alterego Čiernu vdovu.

 

 

Ďalší druh predátorskej muchárky, ktorý farebne pripomína antihrdinu Deadpoola, dostal názov Humorolethalis sergius.

 

"Znie to ako smrteľný humor (v angličtine lethal humor, pozn. red) a je to odvodené od slov humorosus, čo znamená mokrý alebo vlhký, a lethalist, čo znamená smrť," vysvetlil vo vyhlásení entomológ Bryan Lessard.

 

Muchárka sa podobá na Leeho
Po Stan Leem pomenovali muchárku Daptolestes leei. Tento lietavý hmyz má črty, ktoré sa podobajú na Leeho charakteristické slnečné okuliare i biele fúzy.

 


Okrem týchto piatich muchárok austrálski odborníci pomenovali 151 nových druhov hmyzu, osem nových rastlín, dve ryby, jedného roztoča, tri nové poddruhy vtákov a 25 morských bezstavovcov.

 

Niektoré z nich objavili ešte pred niekoľkými desaťročiami a dosiaľ zostali bez názvu, iné sú zase nedávne nálezy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona