Austrálski vedci odhalili pôvod nezvyčajnej hlbokomorskej "huby"

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 13:20 • 2 min
Austrálski vedci odhalili pôvod nezvyčajnej hlbokomorskej "huby"

BRATISLAVA - Austrálskym vedcom sa podarilo odhaliť pôvod nezvyčajného hlbokomorského živočícha pripomínajúceho hubu.

slovakia

left justify in out

Organizmus s názvom Dendrogramma enigmatica po prvý raz pozorovali v roku 1986 v blízkosti Tasmánie, no odvtedy ho vedci nedokázali znovu lokalizovať. To sa stalo až koncom minulého roka. Na identifikáciu pôvodu organizmu výskumníci použili genetický materiál. Výsledky analýzy publikovali v magazíne Current Biology.


Telo Dendrogrammy tvorí valcovitá stopka a plochý polopriesvitný disk s viditeľnými rozvetvujúcimi sa kanálmi. Práve tie, vytvárajúce druh diagramu známy ako dendogram, sú pôvodom vedeckého názvu organizmu. Organizmus na základe vzoriek z roku 1986 po prvý raz popísali dánski vedci až v roku 2014, ktorí Dendrogrammu zaradili do samostatnej taxonomickej skupiny. No svoje tvrdenia publikované v magazíne Plos One nedokázali podporiť genetickými dôkazmi pre nevhodné uchovanie pôvodných vzoriek.


Koncom minulého roka, po takmer tridsiatich rokoch od prvého a jediného pozorovania tohto organizmu, našli Dendrogrammu austrálski vedci. "Bol to ten moment 'heuréky'," priblížil Hugh MacIntosh z Museum Victoria v Melbourne, ktorý organizmus rozpoznal.

 

Vedci zozbierali z hĺbky troch kilometrov celkovo 85 vzoriek. Tentoraz ich uložili v tekutine, ktorá umožňovala neskoršie odobratie DNA. Analýza genetického materiálu ukázala, že Dendrogramma nie je v živočíšnej ríši jedinečná, ale patrí do skupiny plávajúcich medúz nazývanej rúrovníky (Siphonophora), ktoré sa vyskytujú v Indickom a Tichom oceáne.

 

Hoci rúrovníky vyzerajú ako jeden organizmus, tvoria ich viaceré špecializované polypy. Okrem toho telo rúrovníkov tvorí aj orgán v tvare huby, ktorý sa v prípade hrozby dokáže odpojiť od zvyšku.


Podľa Tima O'Haru z Museum Victoria preto v prípade Dendrogrammy nejde o celého živočícha, ale iba o tento orgán, ktorý sa odpojil od väčšieho organizmu žijúceho následne len veľmi krátky čas. "Boli sme sklamaní. Bolo by pekné objaviť nový kmeň alebo triedu, no beztak sme vyriešili záhadu," uviedol.

 

Vedec zároveň poznamenal, že tieto orgány majú väčšinou šírku dva milimetre, zatiaľ čo disk Dendrogrammy má priemer dva centimetre. "Vieme, že je častou niečoho. No ako náš živočích vyzerá v skutočnom živote, ostáva naďalej záhadou," povedal O'Hara.

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona