Austrálski vedci objavili meteoritom vyhĺbený kráter so šírkou 400 kilometrov

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 08:42 • 2 min
Austrálski vedci objavili meteoritom vyhĺbený kráter so šírkou 400 kilometrov

SYDNEY - Prastarý kráter vyhĺbený meteoritom, široký 400 kilometrov, objavili vedci v strednej časti Austrálie. Oznámila to dnes agentúra DPA, citujúc predstaviteľov Austrálskej národnej univerzity (ANU).

slovakia

left justify in out

Meteorit sa krátko pred dopadom rozlomil na dve časti s veľkosťou vyše desať kilometrov. Lokalita krátera sa nachádza vo Warburtonskej kotline neďaleko hraníc štátov Južná Austrália, Queensland a Severného teritória.

 

Meteorit vrazil do Zeme tak dávno, že kráter odvtedy prekryla vyše dvojkilometrová vrstva usadenín, dôsledkom čoho dnes kráter nie je na povrchu rozpoznateľný. Vedci prítomnosť útvaru zistili hĺbkovými sondami do zemskej kôry.

 

Hoci okolité skaly majú 300-600 miliónov rokov, náraz meteoritu sa mohol odohrať omnoho skôr, tvrdí Andrew Glikson z ANU, ktorý viedol výskum. V tom čase bol austrálsky kontinent súčasťou prapevniny Gondwana.

 

Náraz meteoritu mohol spôsobiť globálne vyhubenie života a zohrať významnú úlohu v evolúcii Zeme.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona